RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Završena isplata 6,5 miliona KM za podsticaje u privredi Brčko Distrikta

Temeljem Zakona o podsticajima u Brčko Distriktu BiH Vlada Brčko distrikta je putem Odjela za privredni razvoj u ovoj godini isplatila 6, 5 miliona KM. U rebalasu budžeta Distrikta biće zatraženo još milion KM za ovu vrstu podsticaja.

Podsticaji za privredu usmjereni su, prije svega, na održivost i dalji rast brčanske privrede, a novac se investira u osnovna sredstva privrednih subjekata, zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme, za dio poreskih oslobađanja i amortizaciju mašina i opreme.

Amra Abadžić

Amra Abadžić, šefica vladinog Pododjela za privredu navela je da su sredstva za podsticaje u privredi od 6,5 miliona maraka za ovu godinu iscrpljena. U rebalansu budžeta Odjel će tražiti na osnovu iskazanih potreba dodatnih milion KM za podsticaje u privredu Brčko Distrikta.

„Četiri miliona maraka podsticaja ulaže se u nove investicije, a pravo na ova sredstva mogu ostvariti sve firme koje su registrovane u Brčko Distriktu i zadovoljavaju zakonom propisane kriterije“, pojasnila je Abadžić.

Firma za svakog novozaposlenog radnika sa nižom i srednjom stručnom spremom u tri godine dobija iznos od pet hiljada KM, a iznos od sedam hiljada KM dobija se za radnike sa višom i visokom stručnom spremom.

Takođe se kroz još dvije podsticajne mjere izdvaja 2,3 miliona maraka. Kroz program samozapošljavanja svake godine izdvaja se po 500.000 KM i 1,8 miliona KM ove godine izdvojeno je za program subvencija kamata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Od posljedica virusa korona preminula jedna žena, a registrovano 15 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

Brčko: Smanjuje se broj novooboljelih od virusa korona

Radio Brčko

Brčko: Tri osobe preminule, a četiri nova slučaja zaraze virusom korona

Radio Brčko