RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski PDP-e predlaže sistemsko rješenje za održavanje javnih česmi u Distriktu

Pitanje održavanja javnih česmi na području Distrikta u posljednjih godinu dana predstavlja značajan problem. Uočljivo je to, naročito zadnjih mjeseci na primjeru nefunkcinisanja česme u brčanskom „EŠ“ naselju koja je od danas ponovo u funkciji.

„Već na narednoj sjednici Skupštine predložiću zaključak da brčanska Vlada donese odluku kojom se generalno i sistemski rješava pitanje održavanja i upravljanja svim gradskim česmama, te da taj posao, ubuduće zvanično obavlja JP Komunalno Brčko“, istakao je prvi čovjek Partije demokratskog progresa Brčko i zastupnik u Skupštini Distrikta Siniša Golić. On podsjeća da su se prije usvajanja novog Zakona o budžetu Distrikta,  situacije sa kvarovima na javnim česmama riješavale na način da neko od zastupnika ili zastupničkih klubova svojim prijedlogom omogući namjensko prebacivanje novca na račun određene Mjesne zajednice, koja je dalje problem rješavala.

„Usljed izmjena u novom Zakonu o budžetu, sada to nije moguće završavati na navedeni način, već se mora ući u klasične procedure. Upravo zbog toga smatram da je najbolje rješenje da održavanje i upravljanje javnim česmama preuzme JP “Komunalno Brčko“, jer posjeduju sve neophodne tehničke, resursne kao i ljudske potencijale za uspješno obavljanje ovog posla”, istakao je Golić. Na ovaj način, smatraju u PDP-u bi se sistemski i trajno rješilo ovo važno pitanje.

„Ujedno to je i najbrži put da se kvarovi na javnim česmama, pa i na onoj u „EŠ“ naselju otklone, a mi iz Skupštine, ukoliko to bude neophodno, već u ovom rebalansu budžeta spremni smo izdvojiti namjenska sredstva i proslijediti ih preduzeću. Cijeli posao dodatno dobija na značaju jer ove česme ne samo da služe kao izvori pitke vode, nego umnogome i kao mjesta za odmor, razgovore, pa i zbog toga je važno, da one budu u funkciji“, naglasio je Siniša Golić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.