RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

„Brčansko srce“ obilježilo Svjetski dan borbe protiv karcinoma

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, Svjetska zdravstvena organizacija daje podršku u smislu podizanja svijesti o malignim oboljenjima, značaju prevencije, dijagnosticiranja i liječenja kako bi se prevashodno povećala kvaliteta života oboljelih.

Ramiza Musić, predsjednica Brčanskog srca istakla je da i ovo udruženje svake godine pruža podršku, a ove godine održavanjem jednog Okruglog stola sa ljekarima i predstavnicima Udruženja medicinar „Brčko“.

„Mislim da smo za 12 godina postojanja i rada dosta toga promijenili, kao i da smo uticali na poboljšanje kvaliteta liječenja kod oboljelih od malignih bolesti. Također, evidentna su i poboljšanja kada je riječ o saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja u smislu odobravanja ortopedskih pomagala, te činjenici da od ove godine prvi put žene koje poslije operativnog zahvata imaju problema sa rukom imaju pravo na banjsko liječenje“, pojasnila je Musić.

Predsjednica Upravnog odbora udruženja Ferida Halilović prije 30 godina oboljela je od karcinoma i uspješno se izliječila.

„Imala sam tada 32 godine, sada imam 64, tako da sam sebi kupila života 32 godine, ali i svojoj porodici. Tako da bi svima preporučila da se bore za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice jer porodica je osnov svega“, dodala je Halilović.

Kako je rekla, danas je daleko lakše proći kroz liječenje nego u vrijeme kada je ona bila bolesna, kada je karcinom predstavljao nešto sramotno i nešto što se krilo i kada je liječenje bilo teže i dugutrajnije.

Okruglom stolu je prisustvovala i doktor porodične medicine Maksida Jašarević, koja je istakla da je porodični ljekar prva stanica gdje pacijenti dolaze i odakle sve kreće.

„Nama je, to uvijek ističemo, naročito bitna prevencija i rano otkrivanje bilo koje bolesti, pa tako i karcinoma. Stoga, ovo obilježavanje 4. februara ima veliki značaj da pozovemo stanovništvo, naše pacijente da se aktivno uključe i da se redovno javljaju svojim doktorima. Da ne čekaju da se pojave simptomi bolesti nego da dolaze i na preventivne preglede“, rekla je Jašarević.

Prema njenim riječima, nažalost broj oboljelih od karcinoma svih vrsta je u porastu, kako u svijetu tako i kod nas, pa prema podacima u BiH, kako je istakla, godišnje oboli oko 4.500 ljudi, a isto toliko i umire od karcinoma.

Zato, kako su poručili sa ovog okruglog stola, osim primarne prevencije veoma je bitna i promocija zdravlja, kao i svijest svakog pojedinca o bitnosti zdravog načina života.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Udruga “Brčansko srce” sudjeluje u projektu ranog otkrivanja karcinoma dojke u BiH

Sandra Živković

Јачање туристичке понуде Брчко дистрикта

Vladimir Matijević

Успјешна година за “Брчанско срце”

Vladimir Matijević