Brčko

I ove godine Trka/šetnja za ozdravljenje imala najveću podršku Brčanki

U organizaciji Udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce“ svake godine podršku na Trci /šetnji za ozdravljenje u Sarajevu, daju i članice ovog udruženja, ali i veliki broj naših sugrađanki. Brčanke su postale prepoznatljive po velikom broju u kojem odlaze na ovu manifestaciju kako bi dale podršku osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, a tako je bilo i ovog septembra.

Predsjednica udruženja Ramiza Musić, istakla je da je na ovogodišnjoj trci registrovano ukupno oko 9.000 učesnika, naglasivši da je iz Brčkog bilo 15 autobusa Brčanki.

A mjesec borbe protiv karcinoma dojke ili „Ružičasti oktobar“, i ove godine „Brčansko srce“ će obilježiti nizom značajnih aktivnosti.

Prva slijedeća aktivnost, kako je istakla predsjednica Upravnog odbora „Brčansko srce“ Ferida Halilović, je posjeta pacijenticama na Odjelu brčanske onkologije, te podjela ružičastih trakica sugrađanima kao znak da trebaju obaviti preventivni pregled.

„Zatim slijede stručna predavanja o prevenciji, a u suradnji sa Udruženjem ljekara porodične medicine organizovat ćemo i ultrazvučni pregled dojki za oko 30 žena. Prvi put ćemo probati da organizujemo i radnu posjetu srodnom udruženju u Beogradu. Već smo bile u posjeti u Gradačcu, i na ovaj način želimo da ostvarimo saradnju sa drugim udruženjima. I na kraju oktobra, tradicionalno ćemo da organizujemo obilježavanje godišnjice našeg udruženja“, kazala je Halilović.

Prema riječima Ramize Musić, na osnovu njihovih informacija, u Brčkom godišnje od karcinoma dojke oboli od 30 do 35 osoba, što je veliki broj. Međutim, od tog broja, na žalost, kako je rekla, njih veoma malo se javi u udruženje.

„Ove godine došlo nam je šest novih članica, i jako su zadovoljne našim radom i podrškom koju im pružamo. Zbog toga apelujem i na ostale da dođu u udruženje“, dodala je Musić

Naglasila je i da su veoma zahvalni vlastima na podršci koju pružaju „Brčanskom srcu“, istaknuvši da su prvi put u budžetu za ove godinu za rad udruženja dobili 15.000 maraka što im je od veliko značaja, ali i pokazatelj da je njihiv rad prepoznat.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button