RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчанска школа иконописа успјешно постоји већ девет година

Школу иконописа „Небеска царица“ у Културно – административном центру „Патријарх Павле“ тренутно похађа 25 полазика, а за 9 година постојања, школу је завршило око 100 ученика.

„Небеска царица“ је сестринска школа школе иконописа „Одигитрија“ из Бијељине, коју је основао иконописац Петар Билић, а по чијем статуту и уставу ради и брчанска школа.

Духовник брчанске школе у је протојереј – ставрофор Небојша Драшкић, а предавач Кристијан Кубатлија.

Асистент иконописца Милијана Драшкић истиче да је упис у школу званично у фебруару, али да је може и уписати било ко, када осјети потребу за то.

„Ми овдје имамо и младе људе и озбиљније полазнике. На сваком часу влада одлична атмосфера и сви се јако лијепо слажу“, рекла је Драшкић.

Часови у школи иконописа одржавају се уторком и суботом.

Поред практичне, ученици слушају и теоретску наставу.

„Само похађање школе иконописа траје 3 године, али то често и зависи од ученика, јер неки материју савладају много брже, док некима треба више времена“, истиче Драшкић.

Поред иконописа, у школи се учи и калиграфија.

Школа иконописа финансира се од симболочне чланарине, али грађани могу и куповати иконе.

На тај начин финансирају се екскурзије на које полазници школе иду, како би усавршиле своје знање.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Промовисана трећа генерација школе иконописа “Небеска Царица”

Vladimir Matijević

Уприличена изложба радова четврте генерације школе иконописа

Одржана осма изложба ученика школе иконописа

Дејана Крстић