RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчански адвокати не одустају од свог захтјева

Поводом обуставе рада брчанских адвоката, предсједник Скупштине Есед Кадрић изјавио је да неће попустити пред, како он то назива „уцјеном штрајком“, као и да нико неће бити изузет из процеса фискализације.

„Ја њих разумијем, они имају свој једностран приступ, али ми морамо водити рачуна о свим другим дјелатностима и могућим импликацијама. Зашто некога изузети, а зашто некога не изузети. Некоме је можда потребније да се изузме из процеса“, рекао је Есед Кадрић.

Кадрић је додао да никакав вид уцјене неће бити прихваћен, али хоће аргументоване расправе.

„У праћењу ове инцијалне фискализације ми смо се опредијелили да периодично сагледавамо евентуалне проблеме у примјени и да се доносе одлуке када ће се и хоће ли се приступити измјенама закона“, рекао је Кадрић.

Брчански адвокат Миленко Марјановић истиче да изузеће адвокатуре из фискализације није никакав хир нити уцјена, те да то потврђују јасни ставови Савјета Европе и Међународне асоцијације адвокатских комора која броји преко милион адвоката.

„У тим ставовима и препорукама је јасно речено зашто адвокатура, као слободна, самостална и независна дјелатност, у којој влада начело повјерења, као основно и елементарно начело, које се прожима кроз читаву ову дјелатност не може бити обухваћена фискализацијом“, рекао је Марјановић и додао да би посланици требали да се боље упознају са садржајима тих препорука и одлука.

Он је додао и да из истих разлога адвокатура ни у ентитетима, ни у региону, па ни у Европи није обухваћена фискализацијом.

Такође је најавио и сљедеће кораке брчанских адвоката.

„Ми ћемо ускоро издати и још једно наше саопштење у вези са овим дезинформацијама које се пласирају у јавности и које се пласирају кроз друштвене мреже ових дана, а које се тичу обуставе рада адвоката“, рекао је Марјановић.

Директор Дирекције за финансије дистрикта Мато Лучић само је кратко рекао да ће дирекција слиједити упуте које му буду издате од стране законодавне власти.

„Што се тиче Дирекције за финансије она је дужна да проводи законе који су на снази. На Скупштини је да ли ће се одлучити да измјене закона како би адвокати били исто третирани у Брчко дистикту као и у ентитетима“, рекао је Лучић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Skupštinsko zasjedanje naredne srijede

Admir Kadrić

Штрајк брчанских адвоката могао би постати проблем Босне и Херцеговине

Дејана Крстић

Brčanski advokati i dalje u štrajku zbog fiskalizacije

Admir Kadrić