RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoStranačke aktivnosti

Брчански СДС од ВСТС-а тражи информацију и покретање дисциплинског поступка

Општински одбор Српске демократске странке (СДС) у Брчком данас се обратио јавности са обавјештењем да су Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) упутили отворено писмо у коме траже информацију и покретање дисциплинског поступка у вези са стављањем посмртнице осуђеног ратног злочинца Менсура Ђакића на улаз правосудних институција у Брчко дистрикту.

Отворено писмо преносимо у цјелости:

“Обраћамо вам се овим путем са захтјевом за достављање информација о томе да ли сте предузели, и ако јесте шта, у вези са санкционисањем лица одговорних за стављање посмртнице осуђеног ратног злочинца Менсура Ђакића на улаз у зграду Тужилаштва, Основног и Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ дана 05.07.2021. године.

С обзиром да је од овог срамног догађаја прошло више од мјесец дана, а да јавно нема видљиве реакције ВСТС, органа који је на основу члана 3. Закона о Високом судском и тужилачком савјету дужан да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе, сматрамо да је неопходно да вам се обратимо на овакав начин.

Српска демократска странка сматра да је постављање посмртнице осуђеног ратног злочинца на улазе у установе које треба да процесуирају свако кривично дјело и осуде сваког починиоца директно величање злочинаца и грубо вријеђање Срба у Брчком, а истовремено и чин који нарушава мир и заједнички живот у овако осјетљивој средини.

Осим што су увриједили и покушали да на тај начин понизе српске жртве, носиоци правосудних функција који су одговорни за ово “дјело” су свакако починили и одговарајуће дисциплинске прекршаје предвиђене чланом 56. став 1), тачке 1., 2., 22. и 23. односно чланом 57. став 1) тачке 1., 2., 22. и 23. Закона о Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине, а који се односе на повреду начела непристрасности, поступање са пристрасношћу и предрасудама због националне припадности, понашање које штети угледу тужилачке/судијске функције, те понашање које доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва/суда.

У вези са наведеним, захтјевамо да хитно покренете дисциплински поступак против одговорних лица, утврдите све чињенице и околности, одговорним изрекнете одговарајуће дисциплинске мјере и обавјестите јавност о учињеном.”

[highlight color=”red”]Напомена: „Радио Брчко“ се ограђује од објављених информација у овој рубрици и одговорност за њихов садржај сносе искључиво њихови аутори, односно пошиљаоци[/highlight]

Related posts

Sedmice sudske nagodbe u BiH od danas do 2. oktobra

Radio Brčko

Брчански СДС обиљежио Међународни дан жена

Radio Brčko

Udruga građana “Jarebica” Brčko: Zaustavite krivolov u Distriktu

Admir Kadrić