RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: 25. новембар Међународни дан борбе против насиља над женама

Међународн дан борбе против насиља над женама и дјевојчицама обиљежава се широм свијета и на данашњи дан се шаљу поруке којима се указује на све учесталију појаву насиља над слабијим полом.

Поводом 25. новембра који се обиљежава као Међународни дан борбе против насиља над женама и дјевојчицама удружење грађана „Џендер“ у склопу акције „16 дана активизма“ организоваће он лајн кампању како би указали на све учесталију појаву насиља над женама и дјевочицама, сазнали смо од предсједнице Удружења Татјане Ристић.

Према њеним ријечима циљ кампање биће да се на њиховој фејсбук страници и јутјуб каналу постави што више слика које указују на све учесталију појаву насиља над женама.

Она је рекла да ће у оквиру дана активизма 8. децембра у Брчком бити представљен филм „Кошница“ о успјешним женама гдје ће након пројекције жене из Дистрикта моћи причати о томе како су самостално започеле свој пословни развој.

Татјана Ристић је рекла да у Брчко дистрикту нема велики број случајева насиља над женама али да има доста непријављених случајева и позвала све жене да пријаве било који облик насиља и да га не треба толерисати никако.

Полиција Брчко дистрикта саопштила је да је према статистичким подацима за првих десет мјесеци 2022. године пријављено укупно девет случајева кривичних дјела “Насиље у породици”, која су починили мушкарци старости од 31-35 година и против којих су поднешене пријаве Тужилаштву Дистрикта.

Полиција Дистрикта је саопштила да је годину раније пријављено 15 случајева насиља у породици и да су пријаве поднешене против 13 мушкараца и 2 жене.

Из Полиције подсјећају на важност превенције и даље јачање свијести грађана о овој теми, те позивају да се сви случајеви насиља одмах пријаве Полицији Дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Насиље над женама и дјецом ескалирало током полицијског часа

Radio Brčko

Skoro polovina žena u BiH je iskusila neki oblik nasilja

Radio Brčko

Kejptaun: Protest protiv seksualnog nasilja, žene zahtijevaju proglašenje vanrednog stanja u državi

Radio Brčko