RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: 350 djece ostvarilo je pravo na subvenciju u privatnim vrtićima

U privatnim predškolskim ustanovama na području Brčko distrikta u tekućoj godini 350 djece ostvarilo je pravo na subvenciju. Iz Proračuna Vlade Distrikta za ovu subvenciju izdvojeno je ukupno 400.000 KM

Program subvencioniranja u brčanskim privatnim predškolskim ustanovama uveden je po prvi put prošle godine, te je tada bilo obuhvaćeno samo tri mjeseca isplaćivanja. Ove godine izdvojen je dovoljan iznos novčanih sredstava za cijelogodišnje subvencioniranje, i njemu podliježe oko 350 djece.

“To je manje nego što smo predvidjeli planom, ali u svakom slučaju zadovoljavajući je broj djece koja su subvencionirana. Iznos subvencije je 100 KM na mjesečnoj razini, također smo predvidjeli u proračunu Vlade Distrikta za 2023. godinu isti iznos novčanih sredstava, odnosno 400.000 KM”, kazao je Zoran Bulatović predstojnik Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta

Za ovu vrstu subvencioniranja privatni vrtići mogu se prijaviti putem Javnog poziva, te na osnovu broja zahtijeva i broja odobrenja vrši se subvencioniranje, uz sve potrebne uvjete koje vrtići moraju ispuniti.

„Privatni vrtići moraju dobiti riješenje od Odjela za obrazovanje da ispunjavaju sve potrebne uvjete, također i roditelji su u obvezi da se potpišu i da njihova djeca u vrtiću borave cijeli mjesec i tu ne propadaju djeca koja su u produženom boravku, nego samo djeca koja su u osnovnom programu jaslica i vrtićke grupe“, dodao je Bulatović.

Predstojnik Odjela za obrazovanje za kraj je dodao da se u brčanskim privatnim predškolskim ustanovama trenutno nalazi oko 420 djece, ali određene ustanove iz nekog razloga se nisu prijavljivale za program subvencioniranja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U školske klupe 6. septembra u Brčkom ulazi oko 8.700 učenika

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: При крају набавка возила за одвоз комуналног отпада

Миљана Ђурђевић

Brčko: Počelo drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama

Gorana Antić