RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Апотекари незадовољни накнадама за фармацеутске услуге

Фонд здравственог осигурања Брчко дистрикта по одлуци Управнбог одбора упутио је Анекс уговора свим приватним апотекама у Брчком по коме им смањује цијену пружања фармацеутске услуге за 43 фенинга по издатом рецепту за лијекове са есенцијалне листе.

Удружење брчанских апотекара „Апотекар“ не слаже се са одлуком Фонда здравственог осигурања истичући да је донесена без претходних консултација. Власници приватних апотека, њих 20, колико их има у брчанском Удружењу одбили су потписати овај Анекс уговора осим четири које су, како наглашавају, то урадиле искључиво грешком.

Предсједница Удружења апотекара „Апотекар“ Сарајка Сломић каже да је издавање лијекова на рецепте главна дјелатност апотека и ако нема адекватне накнаде за такав рад не може се рентабилно пословати.

„Брчко дистрикт једини у БиХ издаје терапију и лијекове на рецепт за два мјесеца и добија се једна накнада за ту услугу, што није случај у осталим дијеловима наше земље јер се у другим градовима рецепти издају на мјесечном нивоу,“ каже Сломић.

Према њеним ријечима, цијена услуге коју је плаћао Фонд до сада је била 1,43 КМ са ПДВ-ом.

Сломић каже да су брчански апотекари у неповољнијем положају у односу на колеге из других градова и истиче да се у Кантону Сарајево таква услуга плаћа 1,90 КМ, у Зеници 1,65 КМ док је у Републици Српској исто као и у Брчком.

Из овог удружења не знају који је разлог доношења одлуке за смањење фармацеутске накнаде за 138 лијекова са основне есенцијалне листе у дистрикту.

Уколико не дође до прихватљивог рјешења за брчанкске апотекаре, упитана да каже може ли се обуставити издавање лијекова на рецепт, Сломић одговара да су то у свом писму које је упућено надлежним институцијама и потрдили.

У Брчком има 80 приватних апотека и највећи дио зараде долази им кроз пословање са Фондом здравственог осигурања који је, према подацима из прошле године за ове услуге, издвојио нешто више од 600.000,00 КМ.

Цијене лијекова са есенцијелане листе које прописује Фонд су исте по којим се и набављају од веледрогерија тако да маржа на те лијекове и не постоји, тврде апотекари.

Из Удружења позивају Фонд да још једном размотри своју одлуку о смањењу фармацеутске услуге.

Потражили смо одговор и од вршиоца дужности директора Фонда здравственог осигурања Анкице Фрањић која каже да није овлаштена да коментарише одлуке Управног одбора Фонда.

До закључења текста нисмо успјели добити одговор од чланова Управног одбора Фонда здравственог осигурања Брчко дистрикта због сједнице која је у току.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Пооштравање мјера у Србији: За викенд скраћено радно вријеме, осим за продавнице, апотеке

Radio Brčko

Brčko: Pozitivno poslovanje Fonda zdravstvenog osiguranja u 2018. godini

Radio Brčko

Брчко: Фонд здравственог осигурања спремно одговорио на пандемију вируса корона

Дражен Ристић