RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

JU Četvrta osnovna škola Brčko obilježila “Dan ružičastih majica”

Danas se obilježava ‘Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja’ odnosno ‘Dan ružičastih majica’, koji za cilj ima ukazati na čestu pojavu ovog problema i važnost njegove prevencije.

Prema riječima brojnih psihologa, ovakav vid nasilja se najčešće javlja u pubertetskoj dobi djece, a sukladno tome, mnoge škole obilježavaju današnji dan. Jedna od njih je i IV Osnovna škola u Brčkom. Učenici i osoblje ove škole ovo već tradicionalno obilježavanje ‘Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja’ s jednog dana proširili su na cijeli tjedan.

„Procijenili smo da nam je potrebno malo više vremena od jednog dana pa smo odlučili da kroz sate razredne zajednice, u suradnji sa svim našim nastavnicima, stručnim timom, kroz radionice raznih vidova, kroz razgovore s učenicima približimo u stvari koji su to oblici odnosno vrste nasilja koje su svakodnevnica kod njih“, kazao je Mersudin Memišević, psiholog u IV Osnovnoj školi.

On je istaknuo kako je većina učenika upoznata s ciljem i poantom ‘Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja’ te terminima koji se vežu uz ovaj problem.

„Kroz rad s djecom u našoj školi pokušavamo objasniti da je važno znati razgovarati i otvoreno iznijeti problem koji ih opterećuje. Prve razrede smo ove godine upoznali s ciljem i preventivnim djelovanjem na ovu temu, dok je ostalima, od drugog do devetog razreda, jasno jer mi svakodnevno kroz nastavu te individualne i grupne razgovore s učenicima stalno pričamo, usmjeravamo, dajemo do znanja način ponašanja, koje su to prednosti i nedostatci o kojim stvarima trebaju konkretno voditi računa, na koji način svjesno i nesvjesno povrijede svog druga i njima je manje-više poznat bilo koji od termina vršnjačkog nasilja. Zaista radimo puno na tome i iskreno mislim da puno uspjevamo“, kazao je Memišević.

Današnji dan, ‘Dan ružičastih majica’ svakako je odlična prilika da se još jednom skrene pažnja na ovaj ozbiljan problem. Svakako treba imati u vidu da je, ukoliko susretnemo ovakav problem, važno reagirati i ne zanemarivati nasilje. Jer zanemariti nasilje, znači podržavati ga.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanska Policija dala podršku obilježavanju Dana ružičastih majica

Radio Brčko