RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Цијена струје од 1. јануара већа за 3,65 одсто

Цијена струје у Брчко дистрикту већа је за 3,65 одсто од 1. јануара, али је и даље најнижа у односу на окружење, изјавио је данас директор Јавног предузећа “Комунално Брчко” Кемал Атић.

Он је рекао новинарима да је до поскупљења дошло након одлуке Регулаторне агенције за електричну енергију о поскупљењу тарифа на које утиче, а то је цијена струје за физичка лица.

Атић је истакао да више неће бити поскупљења до краја године, али и да је, упркос повећању, цијена струје у дистрикту и даље најнижа у односу на окружење.

“Електрична енергија је поскупјела чак мање него што је било поскупљења `Електропривреде Републике Српске` према нама за уговор о испоруци струје за 2022. годину, а који је потписан 2020. за наредне двије године. Осим електричне енергије, имате трошкове електропреноса”, појаснио је Атић.

Он је напоменуо да дистрикт набавља електричну енергију од “Електропривреде Републике Српске” три до четири пута јефтиније у односу на цијену електричне енергије на мађарској, референтној берзи за овај дио Европе.

Атић сматра да, с обзиром на стање на тржишту, више неће бити спорна цијена електричне енергије, већ количине које се произведу.

Он рјешење види у рационалном кориштењу струје, што је, како је рекао, приједлог и међународне заједнице и Свјетске и Европске банке за обнову и развој, које ће подржати пројекте изградње био, соларних или вјетро електрана, што су послови у надлежности Владе дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Повећана потражња пелета широм БиХ, цијена му порасла за 20 одсто

Radio Brčko

БиХ: У октобру производња електричне енергије већа за 2,98 одсто

Radio Brčko

Proizvodnja električne energije u Sloveniji “na povijesnom minimumu”

Radio Brčko