RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Инспекција контролише поштовање забране пушења на јавним мјестима

Инспекција Брчко дистрикта кренуће у понедељак у појачану контролу провјере спровођења Закона о забрани пушења и других облика употребе дувана и дуванских производа на јавним мјестима у Брчко дистрикту.

Дамир Булчевић, шеф Инспектората дистрикта каже да ће санитарни инспектори вршити додатне и појачане контроле досљедног провођења овог закона у циљу прије свега превентивног дјеловања.

Дамир Булчевић

„Oво је прилика да се упозоре све јавне институције и привредни субјекти у Брчко дистрикту да ће од 11. фебруара кренути појачана контрола како би урадили све неопходне радње и свој рад довели у склад са поменутим законом“, појаснио је Булчевић.

Према његовим ријечима, циљ овог закона је унапређење здравља становништва Брчко Дистрикта кроз заштиту непушача и ризичних група, као што су малољетна лица, труднице и старија лица од пасивног пушења.

Према Закону о забрани пушења, оно се забрањује на свим јавним мјестима  намијењеним за пружање услуга за јавност и мјестима на којима се окупља већи број људи, укључујући и јавне установе.

Власници или корисници простора гдје је пушење забрањено морају поставити визуелне информације о забрани пушења. Изузетак су угоститељски објекти чија површина је до 50 метара квадратних гдје се не продаје или послужује храна и гдје се власници ових објеката могу опредијелити јесу ли објекти изричито намијењени за пушаче или непушаче, а што ће означити визуелном информацијом у складу са овим законом.

За непоштовање Закона о забрани пушења и других облика употребе дуванских производа на јавним мјестима у Брчко дистрикту новчане казне прописане законом крећу се до двије хиљаде марака.

На крају да кажемо да је Закон о забрани пушења и других облика употребе дувана и дуванских производа ступио на снагу крајем децембра 2017. године.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom danas novi “Biznis forum”

Admir Kadrić

Otvoren drugi “Business forum Brčko 2018” – Fokus na migracijama i ekonomiji

Radio Brčko

Drugi “Biznis-forum Brčko 218” početkom novembra

Admir Kadrić