RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Напитак “Прајм” који се продаје на нашем тржишту не садржи штетне супстанце

Инспектори дистрикта Брчко у посљедње вријеме контролисали су напитак “Прајм” и током тих контрола нису пронађени производи који у себи садрже кофеин или Л- теанин чије присуство није допуштено у безалкохолним пићима, потврдио нам је данас Зоран Гајић, главни инспектор Инспектората дистрикта Брчко.

„Ми настављамо са овим контролама “Прајм” производа са енергетским додацима који су забрањени у Европској унији и они морају бити правилно декларисани”, истакао је Гајић.

Инспектори Инспектората дистрикта Брчко су током контроле хране на тржишту Dистрикта у овој години затекли кондиторске производе који су били правилно декларисани, али су промијенили својство у погледу примјене, због чега су повучени из промета и враћени добављачу, а чија укупна вриједност је износила око 40 хиљада марака.

„По обавјештењу Агенције за контролу хране, из промета је повучена и чоколада која је била са истеклим роком употребе“, рекао је Гајић.

Према његовим ријечима, током љета је из промета  повучено 16 узорака сладоледа због истеклог рока трајања.

Према плану Инспекторат дистрикта Брчко мјесечно врши око 20 контрола хране и предмета који се користе за производњу хране. У тим контролама најчешће неправилности које су нађене тичу се запослених који су у контакту са храном, а који нису имали извршен санитарни преглед.

„Инспектори су налагали одређене мјере, а изречена су и три прекршајна налога субјектима који нису извршили наложене мјере“, рекао је Гајић.

С обзиром да је на тржишту све више присутно месо из увоза занимало нас је да ли је месо које купујемо контролисано и исправно.

„Сви они који увозе пролазе контролу граничне ветеринарске инспекције која прегледа месо и на основу тога долази на мјесто одредишта гдје инспектори врше надзор и контролу и ми у дистрикту Брчко до сада нисмо имали ситуација да је месо било неисправно“, рекао је Гајић.

Говорећи о Афричкој свињској куги која је још увијек актуелна на подручју дистрикта Брчко, Гајић је рекао да је до сада на овом подручју еутаназирано преко 11 хиљада грла свиња које су нешкодљиво уклоњене, а инспекцијске контроле ће се, каже он, вршити све док постоји опасност од ове болести.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.