RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

„Dan uljarica“ održan u Brčkom

Institut za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede Brčko – IRUP i kompanija „Bimal“ danas su u sali Evropskog univerziteta organizirali „Dan uljarica“ posvećen prepoznavanju, razvoju i održavanju proizvodnje uljarica u BiH.

U sklopu manifestacije održana je panel diskusija na temu „Značaj domaće proizvodnje i zaliha hrane u vrijeme krize“ kojoj su prisustvovali predstavnici Odjela za poljoprivredu, resornih entitetskih ministarstva te poljoprivredni proizvođači i otkupljivači iz BiH.

„Sadašnja kriza, koja je nastupila u svijetu, dovela je do poremećaja cijena i mislim da je to osnova da poljoprivredni proizvođači, prerađivači i politika prepozna da trebamo iskoristiti prirodni potencijal, a domaći kupci da kupuju domaće proizvode i na taj način da postignemo da domaćom proizvodnjom spasimo ekonomiju BiH“, kazao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja „Bimala“.

Na području Distrikta poticaji u poljoprivredi su veoma visoki, međutim poljoprivredni proizvođači nemaju dovoljno interesa za proizvodmju uljarica, konstantirao je predstojnik vladinog Odjela za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milenko Ninković.

„Trebalo bi sigurno poraditi na povećanju proizvodnje uljarica, on je otprilike konstatntan s blagim povećanjem. Negdje oko 200 ha se zasije suncokretom, oko 150 ha uljanom repicom i oko 2.100 ha sojom što bi se svakako moglo unaprijediti“, istaknuo je Ninković.

U susjednoj Županiji Posavskoj, veoma je zastupljena proizvodnja uljarica, kazao je ministar Poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP, Mato Brkić.

„U zadnjih šest godina se proizvodnja uljarica u Županiji Posavskoj povećala za otprilike 40%. Možemo se pohvaliti da se na našem području odvija do 85-90% ukupne proizvodnje uljarica na području FBIH, a to je oko 4.000 ha“, istaknuo je Brkić.

I u Federaciji BiH i Republici Srpskoj se zadnjih godina značajno povećala proizvodnja uljarica, a tako i suradnja s „Bimalom“ kao jedinom domaćom tvornicom za preradu uljarica i proizvodnje jestivog ulja, istaknuli su predstavnici resornih entitetskih ministarstava Šemsudin Dedić i Saša Lalić.

Poskupljenja repromaterijala od mineralnih gnojiva, sjemena i goriva utječe na to da su troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji dosta veći, a iz Federacije BiH i Republike Srpske najavljuju veću novčanu podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Na današnjem “Danu uljarica” je upriličena i prezentacija zagarantiranih cijena za žetvu 2022. godine te dodjela priznanja sudionicima i završna riječ koju je uputila Azalea Suljkanović, direktorica Instituta za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede IRUP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Обиљежен Дан уљарица

Vladimir Matijević

Brčko: “Bimal” organizovao Dan uljarica

Mirsad Arnautović
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!