Brčko

Brčko: Besplatni mamografski pregled za 50 žena

Udruženje oboljelih od malignih oboljenja “Brčansko srce”, u saradnji sa udruženjem „Think Pink – Zajedno smo jedno“, nastavili su realizaciju projekta „Dani zdravlja“ u sklopu kojeg je 50 žena danas u Brčkom uradilo besplatni mamografski pregled.

Ramiza Musić, predsjednica udruženja „Brčansko srce“ kazala je da je prošlog mjeseca urađen mamograf za 116 žena, na kojem, na sreću, nije registrovana ni jedna oboljela žena. Rezultati današnjeg pregleda biće poznati za 10-ak dana.

Ramiza Musić

Musić je napomenula da je cijeli oktobar u znaku podrške ženama oboljelim od karcinoma dojke, a da projekat „Dani zdravlja“ na simboličan i praktičan način skreće pažnju na potrebu promocije zdravlja.

Stanje pandemije u kojem se nalazi cijelo društvo omelo je redovne liječnike preglede u Bolnici Brčko, tako da je ovaj vid preventivne podrške u sprječavanju ili liječenju karcinoma dojke itekako pomogao u Brčko distriktu.

Daliborka Živković otkrila je maligno oboljenje zahvaljujući isključivo članstvu u udruženju „Brčansko srce“, a danas, nakon pet godina od otkrića bolesti, sasvim normalno živi i radi, uz odgovarajuću terapiju. Ona je ukazala na važnost preventivnog pregleda vezanog za otkrivanje i liječenje raka dojke.

Petra Todić je, prije devet godina, operisala rak dojke, a danas provodi jedan normalan život i upozorava na važnost liječničke pomoći, potrebu da u tom periodu žena psihički ne poklekne i pomoć Udruženja „Brčansko srce“.

Naredni besplatni mamografski pregledi u Brčkom biće upriličeni u proljeće.

Projekat realizuje „Brčansko srce“ i još 20 nevladinih organizacija iz BiH u sklopu nacionalne „Think Pink Mreže“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button