RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежен Свјетски дан обољелих од мултипле склерозе

Удружење обољелих од мултипле склерозе у Брчком данас је поводом Свјетског дана обољелих од ове болести организовало дружење својих чланова и представника других удружења у Омладинском центру у Брчком, с циљем буђења свијести јавности о самом обољењу и свим тешкоћама с којима се носе обољели од мултипле склерозе.

“Удружење обољелих од мултипле склерозе у Брчком дјелује петнаест година и броји преко 40 чланова, мада према подацима којима располажемо, у Брчком има више од  100 обољелих од ове болести”, каже  Славица Јекић, предсједница удружења.

Јекић је као најважнији резултат рада овог удружења навела право да преко Фонда здравственог осигурања обољели једном годишње бораве 21 дан на бањском лијечењу.

„Такође, обезбијеђен је интерферон бета, медицинско средство које успорава напредовање болести и наших 15 до 20 пацијената то прима. Осталих лијекова, нажалост нема, осим пулсне терапије која се прима у болници”, додаје Славица Јекић.

Обиљежавању дана Обољелих од мултипле склерозе данас је присуствовао и Недим Хамзабеговић, шеф Одјељења за стручне и административне послове у Влади дистрикта који каже да је Влада опредијељена да овим категоријама грађана помогне максимално гдје је то могуће у складу са постојећим законским регулативама.

Поводом обиљежавања Свјетског дана обољелих од мултипле склерозе Удружење обољелих од ове болести у Брчком је у суботу у центру града организовало уличну акцију на којој је заинтересованим грађанима подијељен информативноедукативни материјал кроз који су упознати о удружењу, циљевима удружења, али и самој болести и начинима борбе за што квалитетнији живот обољелих.

Мултипла склероза је најчешћа аутоимуна демијелинизацијска упална болест централног живчаног система (мозга и леђне, тј. кичмене мождине). Претежно је то болест младих особа, а код већине се болесника знаци болести јављају између 20. и 45. године живота, ријетко прије 15. и након 55. године. Жене оболијевају двапут чешће од мушкараца. Циљ одржавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународном нивоу који учествовањем у догађајима и активностима подиже свијест о мултипа склерози као глобалном проблему.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Oboljeli od multiple skleroze nisu nezadovoljni tretmanom u društvu, ali moglo bi i bolje

Suvad Alagić

Брчко: Обољелима од мултипле склерозе отежан приступ љекарима због вируса корона

Дражен Ристић

Velika Britanija: Od danas dozvoljeno korištenje kanabisa u medicinske svrhe

Radio Brčko