RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Одржан састанак удружења пензионара са представницима извршне и законодавне власти

Удружења брчанских пензионера кojа дјелују при ПИО РС, ПИО/МИО Федерације БиХ као и Удруга умировљеника „Солидарност“ из Боћа разговарали су данас са представницим брчанске Владе и Скупштине о свом статусу и неријешеним питањима која муче ову категорију становништва.

Пензионери којих у дистрикту има више од 11.000 затражили су, између осталог, и подршку у виду додатних субвенција за лијекове и бањско-климатског лијечења те друге видове помоћи.

Предсједник Удружења пензионера које дјелује при ПИО РС Вељко Златовић каже да власти знају за њихове проблеме, али да ће после састанка видјети колико су разумјели исте.

Исмет Бешић, предсједник Удружења пензионера које ради при ПИО/МИО Федерације БиХ рекао је да је стање пензионера свугдје у БиХ углавном исто и истакао да пензионери од минорних пензија јако тешко живе.

Петар Анђеловић из Удруге умировљеника „Солидарност“ Боће истакао је да је у њиховом Удружењу много пензионера повратника из иностранства који желе кроз разне зејдничке програме да искажу заједништво.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић обећао је пензионерима додатну подршку и програме који би олакшали егзистенцију ове категорије становништва.

Он је рекао да ће Влада дистрикта уз подршку Скупштине измирити обавезе према бањама у БиХ, како би се и у овој години програм бањско – климатског лијечења несметано наставио.

Градоначелник сматра да има простора за додатну помоћ пензионерима поред постојећих програма, а који су везани за једнократну новчану помоћ и субвенције за комуналне услуге те да је потребно  сагледати нове идеје или да се модификује постојећи пакет помоћи који би био од користи за што већи број пензионера.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић каже да постоји потреба да се на другачији начин сагледају досадашња издвајања и да се иста унаприједе.

Он сматра да се ова популација становништва треба поштедити процедуре писања пројеката и аплицирању на јавне позиве.

Милић је рекао да се разматра могућност, ако закони то допуштају, да се ова удружења прогласе неким Удружењима од посебног интереса те да имају дио буџетског новца за несметан рад без додатних административних процедура.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti obišli radove na uređenju korita Brke i Blizne

Mirsad Arnautović

Милић: Постигнут договор са Републиком Српском о цијени електричне енергије

Radio Brčko

U Brčkom danas otvoren Međunarodni sajam poduzetništva “BOSP-EXPO”

Radio Brčko