RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Postoji namjera da brčanski Arhiv bude uređen po najvišim profesionalnim standardima

Brčko nema dugu tradiciju arihivske ustanove i arhivske djelatnosti. Prije rata stručni nadzor nad primjenom propisa iz ove oblasti imao je Arhiv u Tuzli koji je pokrivao teritorij Sjeveroistočne Bosne. Tek nakon uspostavljanja Brčko Distrikta BiH, predstavnici međunarodne zajednice i prelazne Vlade Brčko distrikta BiH su inicirali potrebu osnivanja Arhiva u Brčkom, nakon čega su sačinjeni prvi elaborati, a direktan rezultat toga je jedinstven primjer u BiH – projektovanje i izgradnja zgrade arhiva koje je jedini takav projekat u Bosni i Hercegovini u novije vrijeme.

„Taj objekat je izgrađen 2008. godine. Nažalost, projektovanje i izgradnju zgrade Arhiva  nisu pratile aktivnosti uspostavljanje Službe za arhiv. Tako su u zgradu Arhiva  smještene druge vladine institucije, a nakon uspostave Službe za arhiv manji dio zgrade je pripao Arhivu“, pojasnio je Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv Brčko distrikta BiH, koji funkcionira u sastavu Vladinog Odjela za Javni registar.

On je iskazao nadu da će nadležni u skorije vrijeme iznaći prostor za Vladine službe koje koriste prostor zgrade Arhiva, a da će zgrada u cjelosti biti u funkciji Gradskog arhiva Brčko, kako je prvobitno i bila namjena.

Postojeća arhivska građa obuhvata period od dolaska Austrougarske do danas, ukupne dužine 1050 metara.

Suljević je još napomenuo da su u toku aktivnosti priprema za otklanjanje nedostataka na zgradi Arhiva kako bi bio izvršen tehnički prijem.

Nakon što se navedeno realizuje, Suljević je mišljenja da će do kraja ove godine zgrada Arhiva Brčko Distrita BiH dobiti upotrebnu dozvolu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Otvorena izložba “Tragom brčanskih Jevreja”

Sandra Živković

Arhiv Brčko distrikta BiH predstavlja novu izložbu “Tragom brčanskih Jevreja”

Sandra Živković

Arhiv BD primio arhivsku građu JP “Luka Brčko” i preduzeća “Nova Trgovina”

Radio Brčko