RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Одржана прва Јавна расправа о буџету за 2024. годину

Прва Јавна расправа о приједлогу буџета Брчко дистрикта за 2024. годину одржана је синоћ у сали Скупштине. Представници мјесних заједница, политичких партија, Привредне коморе, Синдиката, удружења грађана и осталих  дали су своје сугестије на приједлог буџета Дистрикта који за следећу годину износи нешто мање од 400 милиона КМ.

Предсједавајући Комисије за буџет Скупштине Брчко дистрикта БиХ Срђан Блажић је рекао да ће Комисија размотрити све пристигле приједлоге и захтјеве грађана и оне оправдане уврстити у буџет.

„Очекујемо да ће након 60 дана скупштинске расправе приједлог буџета бити усвојен у складу са Статутом Брчко дистрикта“, рекао је Блажић.

Блажић је напоменуо да је у предложеном буџету 92 милиона КМ пренијето из капиталног буџета за 2021., 2022. и 2023. годину, док капитални буџет за 2024. износи 28 милиона КМ.

„Око 30 милиона КМ су средства намијењена за социјална и друга давања кроз Одјељење за здравство и Одјељење за образовање. Важно је напоменути да је у овом приједлогу буџета планирано повећање плата за пет одсто што је у складу са договором са Синдикатом Дистрикта. На овај начин основица за обрачун плате ће са 700 бити повећана на 735 КМ“, појаснио је Блажић.

Весна Арсенић, предсједник Мјесне заједнице Плазуље, истакла је да су у буџету за наредну годину за ову мјесну заједницу планирана средства за изградњу водоводне мреже, чиме ће се ријешити дугогодишњи проблем водоснабдијевања у Плазуљама.

„Сада само чекамо да се буџет усвоји како би се могло кренути у реализацију овог пројекта“, рекла је Арсенићева.

Ферида Халиловић, предсједник Управног одбора Удружења обољелих од малигних болести „Брчанско срце“, рекла је да очекује да Удружење сљедеће године добије већу финансијску подршку од Дистрикта како би могло да реализује све планиране активности од друштвеног значаја.

Јуро Блажевић, предсједник Мјесне заједнице Крепшић 2, рекао је да је у овој мјесној заједници неопходно повезати домаћинства са градским водоводом, као и изградити аутобуско стајалиште.

Предсједник Вијећа/Савјета младих Брчко дистрикта Владимир Каностревац затражио је на Јавној расправи да се у буџет за сљедећу годину уврсти програмско финансирање рада младих.

„Једина смо органзација у БиХ која нема ријешено финансирање и разочаравајуће је за нас да се то у Дистрикту још увијек није десило. Новац који би био довољан за наше редовне активности је до 50 хиљада КМ“, рекао је Каностревац.

Предсједник мјесне заједнице Буквик Илија Јовичић рекао је да им је циљ завршетак путне инфраструктуре у селу као и изградња пар зграда за потребе мјесне заједнице.

„Најбитније је да се Буквичко брдо заврши у потпуности и да се поставе браници поред пута јер је љетос велики дио посла урађен на снацији пута“, истакао је Јовичић.

„Дали смо конкретан приједлог, а то је да се у буџет уврсти дјечији доплатак за дјецу чији су родитељи обољели од било које малигне болести, сматрамо како би им се на тај начин макар мало олакшао процес лијечења“, рекао је Боро Илић представник хуманитарног удружења „Трка за живот“.

Друга Јавна расправа о приједлогу буџета Брчко дистрикта за 2024. годину биће одржана у суботу, 21. октобра 2023. године, у сали за пленарна засједања, с почетком у 12 часова.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Upriličena prva javna rasprava o budžetu za narednu godinu

Admir Kadrić

Održana treća javna rasprava o budžetu Distrikta

Admir Kadrić

Brčko: Upriličena javna rasprava o novom Zakonu o igrama na sreću Distrikta

Admir Kadrić