RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Округли сто на тему усклађености кривичног законодавства

У Брчком је данас одржан округли сто на тему “Приједлози за усклађивање кривичног законодавства Брчко дистрикта са стандардима Истамбулске конвенције“.

На данашњем предавању представљени су приједлози за усаглашавање Кривичног закона Брчко дистрикта са одредбама Истамбулске конвенције у дијелу који се односи на област сексуалног насиља, односно конвенције вијећа Европе о заштити и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Пројектна координаторица у фондацији „Лара“ Љиља Лукић рекла је новинарима да је на округлом столу представљена анализа тренутне усклађеноисти Кривичног закона и Закона о кривичном поступку Брчко дистрикта са одредбама и стандардима Истамбулске конвенције, а који се односе на сексуално насиље.

Говорећи о усклађености закона са конвецијом Вијећа Европе, правни савјетник фондације „Локалне демократије“ Амер Хомарац је рекао да кривично законодавство дистрикта није у цјелости усклађено са Истамбулском конвенцијом и да је то дио процеса који се мора урадити јер је правнообавезујућа за БиХ.

„Ова конвенција налаже да се кривично национално законодавство усклади са одредбама Конвенције. Конкретно, предвиђено је усклађивање кривичних дијела са елементима сексуалног насиља, прије свега силовања, како би се повећали стандарди жртава“, рекао је Хомарац и појаснио да је сада дјело силовања учињено уколико није било слободног или добровољног пристанка на то.

„Имам прецизније дефинисање да је дјело силовања остварено у случају да је извршен одређен сексуални чин над жртвом без њеног пристанка. До сада је то било уз принуду и активну употребу силе или пријетње по ту особу. Запријећене су и веће санкције и самим тим стварамо већу заштиту за жртве,“ нагласио је Хомарац додајући да више није услов за квалификовање дјела да жртва мора пружати отпор током чина силовања него само изостанак добровољног пристанка.

Грађанска активискиња Гордана Видовић рекла је да ће усклађеност кривичног законодавства из области сексуалног насиља бити предложена на државном и ентитетским нивоима.

„Често се дешавало да жртве нису заштићене и није се водило рачуна шта је то добровољни пристанак и некада су жртве биле у ситуацији због заштите властитог живота да се препусте чину силовања и током процесуирања истог сматрало се да је било елемената добровољног пристанка, а није га било“, рекла је Видовић додајући да се поред усклађенсиоти треба радити и на доради других пратећих закона када је сексуално насиље у питању.

Представница владиног Пододјељења за социјалну заштиту Марина Панчић рекла је да се њихова служба свакодневно у свом раду среће са пријавама роднозаснованог и сексуалног насиља.

„Радимо савјетодавно са жртвама насиља, шаљемо пријаве Полицији дистрикта и они даље по закону процесуирају починиоца насиља и жртва у тим случајевима бива заштићена“, рекла је Панчић.

Округли сто је дио активности у пројекту „Прекинимо ћутање – унапређење одговора на сексуално насиље у БиХ“ који проводи Фондација Лара из Бијељине, а у партнерству са Фондацијом локалне демократије из Сарајева и уз подршку Уреда УН Woman у БиХ.

Округлом столу су присуствовали и представници Правосудне комисије и Тужилаштва Брчко дистрикта, као и представник Одјељења за европске интеграције брчанске Владе.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Јачање туристичке понуде Брчко дистрикта

Vladimir Matijević

Sutra okrugli sto o Trgovskoj gori

Radio Brčko

Održan okrugli sto o ekonomskom potencijalu Brčko distrikta BiH

Radio Brčko