RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Посланици Скупштине Дистрикта дали сагласност за финансијску помоћ општинама у БиХ

Посланици Скупштине Брчко дистрикта на 16. ванредној сједници усвојили су данас приједлог одлуке о одобравању трансфера за посебне намјене којом се из буџета Дистрикта издваја 150.000 КМ. Средстава ће бити додијељена по Јавном позиву, а намјењена за реализацију капиталних инвестиција у другим општинама у БиХ.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је новинарима након сједнице да је ово уобучајена процедура када је расподјела јавног новца у питању.

„Због потребе расписивања Jавног позива и расподјеле ових средстава при истеку буџетске године појавила се потреба за доношењем овако једне одлуке,“ нагласио је Милић.

Предсједник Скупштине Дистрикта је закључио да Јавни позив за додјелу средстава није мање транспарентан од директних трансфера општинама и да се у сваком случају ради у складу са Законом о буџету Дистрикта подсјећајући да се ради о трансферу новца општинама, а не неким Удружењима у тим општинама.

Посланик Социјалистичке партије у Скупштини Брчко дистрикта Боро Ристић сматра да је потребно детаљније појаснити коме и на који начин се дијеле ова буџетска средства.

„Подржавамо помоћ другим општинама којима је то потребно и за коју ми имамо могућност, али се не слажемо са оваквим начином и сматрамо да треба бити доста транспарентнији“, истакао је Ристић.

Посланици су такође усвојили и предлог одлуке о расписивању Јавног огласа за именовање четири члана Изборне комисије Брчко дистрикта којима мандат истиче у фебруару сљедеће године.

„Рок је прописан Изборним законом БиХ да се Јавни конкурс мора расписати 60 дана прије истека мандата члановима Комисије и данас је и то урађено,“ рекао Милић и закључио да је ово врло важна материја с обзиром да нас идуће године очекују и локални избори у БиХ.

Боро Ристић коментаришући начин на који ће се изабрати чланови Изборне комисије каже да они  морају бити млађи и инертнији како не би дошли у ситуацију да имамо сличне проблеме као на прошлим изборима, на којима је било тешко наћи чланове бирачких одбора.

Посланици Скупштине Брчко дистрикта су након Ванредне сједнице наставили редован рад разматрањем преосталих девет тачака дневног реда преосталих са 52. сједнице Скупштине, примајући информације к знању о ревизорским извјештајима институција у Дистрикту.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Скупштина Дистрикта усвојила извјештаје Завода за планирање

Vladimir Matijević

Брчко: Посланици сутра разматрају Приједлог буџета за 2021. годину

Radio Brčko

Црна Гора: Скупштина усвојила измјене Закона о слободи вјероисповијести

Radio Brčko