RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

JP “Luka Brčko” poslovat će u minusu ove godine

Poslovanje Javnog poduzeća “Luka Brčko” nije dobro, čemu je, pored zatvaranja mosta na rijeci Savi za teretni promet, doprinijela pandemija koronavirusa.

Direktor Marinko Viljušić ističe da je je i slaba plovnost rijeke Save tome doprinijela, te da se obujam posla prepolovio za razdoblje od pet mjeseci ove, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Marinko Viljusic

“Prošle godine smo imali smo povoljnije vrijeme. Do šestog mjeseca u 2019. godini imali smo pretovar od 60.000 tona robe, dok od lipnja do kraja godine nije bilo kontinuirane plovnosti na rijeci Savi. Ove godine je pretovar pao na 35.000 tona “, istaknuo je Viljušić, te naveo da će poduzeće u svakom slučaju poslovati u minusu i da su o svemu tome upoznali Vladu i Skupštinu Brčko distrikta.

Šef Odjela za godpodarski razvitak Pero Gudeljević  kaže da će se rebalansom proračuna za “Luku Brčko” osigurati dodatnih 200.000 maraka u vidu jednokratne pomoći, te naveo da intenzivno rade na studiji rekonstrukcije mosta koji povezuje Distrikt i Gunju, zatvoren za promet terenih vozila početkom 2019. godine .

On je podsjetio da je Vlada Brčko distrikta, u okviru pomoći JP ”Luka Brčko” donijela odluku, kojom su ukinute naplate pristojbi za uvoznike i izvoznike iz Brčkog, što je na godišnjoj razini 400.000 maraka.

“Luka nije dobila te novce, nego su uvoznici imali bolji položaj u smislu da ne moraju plaćati pristojbe, već da imaju motiv kako bi došli u “Luku Brčko”, kazao je Gudeljević.

S obzirom da je brčanska Luka jedina međunarodna riječna luka smještena na rijeci Save i od strateškog značaja za našu zemlju, Viljušić navodi da nisu osjetili pomoć s razine Vijeća ministara BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Ускоро нови колосијек до Луке

Vladimir Matijević

Brčko: Obilježen Dan logoraša

Vladimir Matijević

Дводневни скуп логистичара у Брчком

Миљана Ђурђевић
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!