RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Радници ЈП “Лука Брчко” одржали једночасовни штрајк упозорења

Запослени у Јавном предузећу „Лука Брчко“ одржали су данас једночасовни штрајк упозорења којим су указали на све тежи положај радника у јединој босанскохерцеговачкој луци.

Предсједник Синдикалне организације ЈП „Лука Брчко“ Александар Попржен рекао је новинарима да су захтјеви упућени управи овог предузећа, а тичу се линеарног повећања плата од 250 КМ, доношење Општег колективног уговора, повећање накнаде за топли оброк у висини од један одсто просјечне плате у Дистрикту као и накнаде за превоз.

„Наш основни циљ је да побољшамо услове рада и плате. Оне нису већ дуже вријеме кориговане и не могу да покрију ни основне животне намирнице. Свјесни смо свакодневног раста цијена основних животних намирница. Имали смо разговоре са управом и она је свјесна положаја у којем се радници налазе“, рекао је Попржен и додао да су њихови приходи условљени количином претовара роба, водостајем ријеке Саве и немогућности да користе лучки терминал за камионски превоз роба преко моста на ријеци Сави.

Он је рекао да је у том предузећу најнижа плата око 740 КМ, а највиша до 1.400 КМ и да се са тим примањима не могу покрити трошкови живота.

Предсједник Синдиката Брчко дистрикта Игор Бабић подржао је штрајк упозорења запослених у том предузећу рекавши да су радници у ЈП „Лука Брчко“ у најтежем положају у Дистрикту јер су њихова примања условљена начином пословања.

„Имамо наговјештаје да ћемо током ове или почетком сљедеће седмице сјести за преговарачки сто са представницима Власти у Дистрикту и да ћемо јако брзо ријешити ове проблеме“, истакао је Бабић и нагласио да ће брчански Синдикат престати са штрајковима када се њихови захтјеви почну рјешавати.

Бабић је најавио да ће се у наредном периоду организовати и успоставити Служба при Одјељењу за привредни развој, спорт и културу у Влади Дистрикта, која ће се бавити радноправним односима и са којом ће се убудуће рјешавати оваква питања.

Предраг Божић, пословођа на пословима претовара роба у ЈП „Лука Брчко“ рекао је да су његова примања око 1.300 КМ и да се са тим примањима не може квалитетно живјети због инфлације која свакодневно “дивља”.

Он је подржао своје колеге у настојању да им се побољша материјални статус и поновио да је пословање у овој фирми условљено процесима који не зависе ни од радника ни од управе овог предузећа.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Novinari i ostali zaposlenici New York Timesa u štrajku po prvi put u 40 godina

Radio Brčko

Rudari Kreke stupaju u štrajk 16. avgusta

Radio Brčko

Брчко: Почео генерални штрајк запослених у здравству

Vladimir Matijević