RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Реакција УГ “Демос” поводом јучерашњих изјава шефа Одјељења за јавно здравство

Поводом прес конференције коју је сазвао Шеф Одјељења за јавно здравство и остале услуге господин Сеад Шадић под насловом “Оставка или истина”, желимо да допунимо господина Шадића у исказима и демантујемо поједине дијелове истог.

Истина:

Стручни тим УГ “Демос” у пројекту “Скенирајмо корупцију” чине господин Жељко Капикул, дипломирани правник и госпођа Драгана Станимировић, радиолог. Након обављене квалитативне анализе података са којима располажемо, исти су написали извјештаје који су презентовани јавности на прес конференцији одржаној 27.09.2021. у Омладинском центру Брчко. У извјештају који потписује правник детаљно је образложен посљедњи поступак јавне набавке са констатацијом да је ЦТ апарат коначно набављен. Сумњу у број слајсова у аквизицији, по тендеру је тражено 128, отклонио је у свом извјештају стручни сарадник инжињер електротехнике господин Ален Јусуфовић којег је упослио ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”. Текст извјештаја још нисмо званично добили, али у исти је имала увид наш стручни сарадник госпођа Станимировић која нам је на састанку рекла да апарат испуњава техничке спецификације. Извјештај радиолога садржи све детаље у вези могућности ЦТ апарата, али и чињеницу да исти неће бити 100% искориштен док се не заврши процес обука који је у току. Цитирам Такође, добављач је био у обавези да обезбиједи и адекватну обуку запослених на Одјељењу за дијагностику, Служба радиологије Болнице Брчко, који ће радити на ЦТ уређају. То је у првом акту реализовано у краткој, четверодневној обуци запослених коју је водила стручна и за то обучена особа (апликатор) за испоручени модел ЦТ уређаја. У тој обуци запосленима су дате основне упуте о раду на ЦТ уређају. С обзиром да је обука била кратка и непотпуна и да се ради о уређају са великим софтерским могућностима, алатима за чије је савладавање потребан дужи временски период, са добављачем је договорено да се обука у скорије вријеме наставии да се реализује кроз дужи временски период како би се запослени адекватно и свеобухватно информисали и обучили за рад на ЦТ уређају. У изјави за Радио Брчко слично је рекао и господин Азур Биједић, шеф Дијагностичке службе Болнице. Brčko: Na novom CT aparatu do danas izvršeno 270 dijagnostičkih snimanja – Radio Brčko distrikta BiH (radiobrcko.ba) Дакле, на основу наших сазнања, ЦТ није 100% у функцији, али ће на радост свих нас бити након окончаних обука.

Вијест о сипању бензина у ЦТ апарат и експлозији је објављена на сатиричном порталу Бијељина Њуз који измишља приче да би насмијао читаоце Brčko: U novi CT aparat greškom sipali benzin, od eksplozije popucali prozori na bolnici! . Лично нисам прочитао тај чланак до ове прес конференције и квалитетно сам се насмијао након читања. Да га је неко од пројектног тима прочитао, био би објављен на нашој званичној фејсбук страници https://www.facebook.com/demos.brcko . Свакако је посјетите и ошин'те  лајк!

Закључак је да сваки грађанин треба бити задовољан набавком ЦТ апарата, али да је потребно убрзати обуке како би могли апарат потпуно искористити. Ово је највећи помак у набавци дијагностике уназад 20 година.

Оставка:

УГ “Демос” је задовољан сарадњом са Одјељењем за јавно здравство и остале услуге и Одјељењем за стручне и административне послове јер смо до сада добили сву тражену документацију, што доказује спремност Владе Брчко дистрикта БиХ да сарађује са невладиним организацијама када су у питању пројекти из области борбе против корупције. Имали смо конструктиван састанак и са господином Шадићем на којем је исти рекао да, уколико имамо сазнања да неко крши законе, иста подијелимо са Тужилаштвом и Полицијом. Доказе нисмо имали, али се њима нисмо ни бавили, јер су претходни тендери прошло вријеме. Истина, сумње да набављени апарат нема у аквизицији 128 слајсова смо усменим путем подијелили и са замјеником Тужиоца Брчко дистрикта БиХ. Сумње су подстакнуте увидом у тендерску документацију и телефонским разговором са директором  болнице “Србија” у Источном Сарајеву који је усмено рекао да њихов апарат има 64 слајса у аквизицији и 128 слајсова у реконструкцији. У питању је идентичан ЦТ апарат Револушн Ево који је Брчко платило око 200.000 КМ више, с тим да не знамо да ли је испоручен исти или напреднији софтвер са додацима, што може у коначници повећати цијену апарата. https://ba.ekapija.com/news/3316273/nova-bolnica-u-istocnom-sarajevu-dobila-ct-aparat-vrijedan-vise-od-milion У посљедњем тендеру, према тумачењу нашег правника, све је било у складу са позитивним Законима. Одговорност за раније неуспјехе не може сносити Сеад Шадић, али исти може бити у потпуности ангажован да се квалитетна обука радиолога и техничара обави у најкраћем могућем року, да јавна набавка магнетне резонанце буде овај пут успјешна, као и да се промијене законски прописи како би љекаре специјалисте који су се школовали на рачун буџета Брчко дистрикта БиХ задржали најмање 10 година у нашој ЈЗУ.

Предсједник УГ “Демос” Брчко дистрикт БиХ,

Божидар Јовић

[highlight color=”red”]Напомена: „Радио Брчко“ се ограђује од информација објављених у овом саопштењу и одговорност за њихов садржај сносе искључиво њихови аутори, односно пошиљаоци [/highlight]

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Šestorici uhapšenih u akciji “Parti” određen pritvor u trajanju do mjesec dana

Radio Brčko

Брчко: Саопштење српских политичких партија поводом непроглашавања 4. августа Даном жалости

Radio Brčko

Брчко: Социјалистичка партија прекида одржавање предизборних скупова

Radio Brčko