RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Na novom CT aparatu do danas izvršeno 270 dijagnostičkih snimanja

U protekla gotovo dva mjeseca, od kako je pušten u rad CT aparat za dijagnostička snimanja u brčanskoj Bolnici, do danas je izvršeno ukupno 272 pregleda na 248 pacijenata.

„Iako se radi o uređaju koji ima širok spekatar dijagnostičkih snimanja, u proteklom periodu su u najvećoj mjeri rađena snimanja onkoloških pacijenata a nakon potpunog završetka obuke doktora i tehničara koji rade na ovom CT-u on će biti korišten i za dijagnostikovanje mnogih drugih zdravstvenih oboljenja“, istakao je dr. Azur Bijedić, šef Dijagnostičke službe.

Dr. Bijedić je istakao da su trenutno za rad na ovom CT uređaju angažovana dva tehničara i dva ljekara koja  očitavaju nalaze tako da dnevno obično u prosjeku od 10 do 15 pacijenata izvrši snimanje te da su prioritet hitni slučajevi.

Foto: Mirsad Arnautović

Kada je riječ o listama čekanja za snimanja na ovom uređaju dr. Bijedić je potvrdio da one postoje kao i svim drugim zdravstvenim centrima no da one nisu duže od 20 dana.

Nakon dugogodišnjih problema oko nabavke uvog aparata, novi CT uređaj je isporučen Zdravstvenom centru 29. juna ove godine a u rad je pušten pred kraj augusta .

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

“Demos” Brčko nastavlja monitoring i nakon puštanja u funkciju CT- aparata

Suvad Alagić

Brčko: Zastupnik SNSD-a Skupštine Distrikta Srđan Blažić dobio podršku za ukidanje participacije na “CT” snimak

Admir Kadrić

U Brčko distrikt stižu nove količine vakcina, a naredne sedmice i CT aparat

Admir Kadrić