RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Служен парастос породици Исаиловић

Представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта из реда српског народа, борачких  удружења, те српских политичких партија из Брчког положили су данас вијенце и одали почаст у центру града на мјесту гдје је 1994. године смртно страдала породица Исаиловић.

Од посљедица рањавања гранатом на данашњи дан прије 28 година страдала је двадесетседмогодишња Свјетлана Исаиловић која је била у осмом мјесецу трудноће, њена кћерка Божана и свекар Божо Исаиловић, а од туге због губитка убрзо је преминуо и Свјетланин муж Којо (31).

Вијенац на мјесту страдања породице Исаиловић положио је предсједник Скупштине Брчко дистрикта  Синиша Милић који је истакао да је ово један трагичан догађај који показује сву бесмисао протеклог рата у БиХ.

„Чињеница је да овај злочин никада није процесуиран. Слушали смо у протеклом периоду различита образложења правосудних институција када су говорили о томе зашто се не подижу оптужнице и неосуђују они који су осумњичени за ратне злочине, за нешто што је био легитиман војни циљ. Да ли дијете, старац или трудница односно читава породица Исаиловић може бити легитимна војна мета“, рекао је Милић.

Милић каже да једино преостаје да се сваке године присјетимо овог злочина, не да би хранили мржњу, како је рекао, него да би се указало шта све може бити последица мржње.

Трагична смрт Исаиловића, као и других цивила убијених  током рата у неселективном гранатирању Брчког, 28 година после није ни предмет истраге, каже пријатељ ове породице ратни начелник Војног одсјека Брчког, Обрен Марковић.

„Циљ гранатирања је био да се тог дана уништи руководство Републике Српске јер се у том тренутку у брчанском Дому културе одржавала сједница Скупштине РС,“ рекао је Марковић.

Пријатељ настрадале породице, брчански адвокат Миленко Марјановић каже да се ради о ратном злочину над цивилним становништвом и дјецом и ми указујемо надлежним органима власти да се требају преузети оно на чему Закон и Устав инсистирају.

Марјановић је закључио како је очигледно да су апели и тражење да се овај случај процесуира узалудни.

Координатор Удружења породица несталих бораца Војске Републике Српске  Брчко Љубинка Живановић затражила је од надлежних да се мјесто страдања породице Исаиловић адекватно обиљежи спомен-плочом.

Данашњи парастос породици Исаиловић одржан је у  организацији Удружења породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком чији представници ће данас запалити свијеће и присуствовати и парастосу породици Исаиловић на мјесном гробљу у селу Мртвица гдје су трагично настрадали и сахрањени.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Парастос за Србе убијене у хрватској акцији „Олуја“ 

Дејана Крстић

На Дан Војске Републике Српске служен парастос у Горњем Брезику

Дејана Крстић

Potpisam Memorandum o saradnji između Skupštine Distrikta i Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sanita Jerković Ibrahimović