RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Udruga dijabetičara obilježila Međunarodni dan tjelesne aktivnosti

Udruga dijabetičara Brčko distrikta BiH danas je u svojim prostorijama obilježila Međunarodni dan tjelesne aktivnosti povodom čega su organizirani besplatni preventivni pregledi u vidu mjerenja šećera u krvi, mjerenja krvog pritiska i određivanja BMI-a, uz stručne savjete i edukativni materijal za građane.

Pored preventivnih pregleda, dipl. fizioterapeut Dragan Mikača i predsjednik udruge Đorđe Vuković održali su i edukativna predavanja o važnosti tjelesne aktivnosti u svrhu regulacije dijabetesa i očuvanja zdravlja.

„Pored sve farmakološke terapije koju osoba s tipom I koristi, tjelesna aktivnost je jako važna i zauzima dobro mjesto tako da bih svakoj osobi koja živi sa šećernom bolesti preporučio svaki dan makar pola sata da izađe iz kuće da uradi bilo kakvu aktivnost, ako budu u mogućnosti da ne idu automobilima, da ne koriste dizala nego idu stepenicama, da to sve urade, jer jednostavno svaka tjelesna aktivnost doprinosi boljem zdravlju i boljem raspoloženju i psihičkom stanju osobe“, kazao je Vuković.

Pored obilježavanja današnjeg dana, Vuković je podsjetio kako udruga vikendom održava radionice za najmlađe članove, a na temu tjelesne aktivnosti.

„Najveći cilj tog projekta je da djeci pokažemo da mogu biti jednaka kao i njihovi vršnjaci, da se mogu uključiti u sve vrste sportova te da im dijabetes ne bude prepreka nego motivacija, da budu čak i bolji u odnosu na svoje vršnjake. Svaki vikend imaju neku različitu sportsku disciplinu koju rade; prvo prođu radionicu s određenom temom koja prati neku tjelesnu aktivnost, zatim razne sportske aktivnosti da im jednostavno pokažemo da dijabetes nije prepreka i invaliditet, nego stanje s kojim se trebamo naviknuti živjeti, ali možemo živjeti“, rekao je Vuković.

Vuković je još jednom podsjetio kako svi građani razinu šećera u krvi mogu izmjeriti svaki dan besplatno u prostorijama Udruge dijabetičara Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.