Brčko

Брчко: Служен парастос за око 80 погинулих бораца 65. Заштитног моторизованог пука

У Цркви Успенија пресвете Богородице у Српској Вароши у Брчком данас је служен парастос за око 80 погинулих бораца 65. Заштитног моторизованог пука Генералштаба Војске Републике Српске. Ветерани ове ратне јединице, која је прошла сва ратишта, углавном она на којима је било најтеже, положили су и вијенце и цвијеће на Споменик српским браницома Брчког.

Овај пук био је најмлађа јединица ВРС чији су састав, углавном, чинили млади војници, регрути на редовном одслужењу војног рока којима је обука трајала два мјесеца, а послије тога су упућивани на најтеже борбене задатке.

Предсједник Удружења 65. Заштитног моторизованог пука, Зоран Бенак, рекао је да је њихов циљ очување традиције, борба за побољшање статуса демобилисаних бораца ВРС и учесника рата, те евоцирање успомена на погинуле припаднике ове јединице кроз коју је прошло око 5.000 војника.

„Од изузетне је важности да се не заборави све оно што се дешавало у одбрамбено-отажбинском рату, а поготово жртве које су пале за слободу коју данас уживамо. Све оно што памтимо ми, који смо преживјели рат, треба да пренесемо и на нашу дјецу и будуће генерације управо из разлога да се не би заборавило све што се тада дешавало“, рекао је Бенак.

Он је искористио ову прилику да позове представнике свих нивоа власти да озбиљно схвате посљедње вапаје за рјешавањем основних егзистенцијалних питања свих бораца без обзира којој категорији припадали.

Један од бивших старјешина 65. Заштитног моторизованог пука, Драган Зрнић, истакао је да је српски народ стварањем Републике добио слободу коју немају Срби на Kосову и у Хрватској.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button