Brčko

Брчко: ЦИК издао појашњења у процесу гласања

У циљу спречавања изборних злоупотреба Централна изборна комисија БиХ увела је ове године одређене новине у изборни процес, а које се тичу додатне сигурности гласачких листића као и другачијег распореда паравана за гласање.

Члан Изборне комисије Бчко дистрикта Љиљана Оренди о новостима које су уведене каже „да ће сваки гласачки листић бити неважећи ако на себи нема сухи печат, засебни штебиљ бирачког мјеста као и потпис члана бирачког одбора који је издао гласачки листић.“

„Да не би дошло до злоупотреба кориштења фотоапарата, мобилних телефона, којима се може испоручити доказ о инструисаном гласању, Централна избрна комисија БиХ је одлучила да се гласачки паравани окрену према бирачким одборима и поставе на удаљености не мањој од два метра те да бирачи буди видљиви члановим,“ истакла је Оренди и додала да тајност мора бити загарантована.

Говорећи о новинама, када је ријеч о помоћи другог лица приликом гласања бирачима којима је таква помоћ потребна, Љиљана Оренди је нагласила да су и ту уведене одређене новине како би се остварио бољи вид контроле и сигурности у самом процесу гласања.

„У том случају потребна је изјава бирача да му треба помоћ као и медицински доказ о потребној помоћи. Што се тиче неписмених бирача они већ у свом идентификационом докумнету имају празно поље или умјесто потписа два слова „икс“ којима доказују да нису писмени. Њима ће друго лице помоћи и оно никако не смије бити члан бирачког одбора, него неко други,“ рекла је Оренди и додала да ће лица која буду помагала приликом гласања моћи то урадити само једном и биће предмет накнадне контроле.

Оренди је истакла да ће се осјетљиви бирачки материјал доставити дан прије избора на свако бирачко мјесто и биће током ноћи, до отварања биралишта, чуван од стране Полиције Брчко дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!