RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada Distrikta usvojila Prijedlog budžeta za 2023. godinu u iznosu od 281 milion maraka

Prijedlog Budžeta Brčko distrikta za 2023. godinu je projektovan u iznosu od 281.381.660 KM i isti je za 42 miliona KM veći u odnosu na prvobitno usvojeni budžet za 2022. godinu. Ovo je kao i detalje njegove prihodovne i rashodovne strane na današnjoj konferenciji za novinare objavio gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić.

Poštujući Statutom i zakonom predviđene rokove, Vlada Brčko distrikta  je pripremila prijedlog budžeta za narednu godinu i on bi svoju parlamentarnu proceduru trebao započeti na vanrednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta koja bi trebala biti zakazana već za 05. oktobar 2022. godine.

“Očekivani prihodi u budžetu za narednu godinu su od indirektnih poreza planiranih u iznosu od 227.560.000 KM, što čini 82,76 posto od ukupnih prihoda u Prijedlogu budžeta za 2023. godinu i direktnih poreza koji su planirani u iznosu od 34.600.000 KM i čine 12,58 posto od ukupno planiranih prihoda”, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić.

U rashodovnoj strani ovog Prijedloga budžeta najveći izdaci su planirani za plate u iznosu od gotovo 100 miliona KM, za kapitalne projekte 37 miliona te socijalna davanja od skoro 19 miliona KM.

Gradonačelnik Kadrić je pojasnio strukturu Kapitalnog budžeta koji je za narednu godinu veći za 25 miliona nego što je za ove namjene izdvojeno u 2022. godini.

„Kapitalni budžet za 2023. godinu je predložen u iznosu od oko 37 miliona KM i planirane su stavke kao što je nastavak radova na gradskom stadionu, nastavak rješavanja oborinske odvodnje oba podvožnjaka u gradu za koji imamo problem nakon obilnih kišnih padavina, rekonstrukcija objekta u ulici Islahijet, objekta Krsmanovića zadužbine, nastavak izgradnje Omladinskog centra MZ Grčica kao i sportskih dvorana u naseljima Dubrave, Potočari i Gornji Rahić, izgradnja turističko-rekreativnog kompleksa Ciglane kao i rekonstrukcija prostora i nabavka opreme za potrebe Muzeja Brčko distrikta BiH“, objasnio je Kadrić.

Što se tiče transfera, subvencija i donacija, oni iznose oko 86 miliona KM i to za potrebe podsticaja u poljoprivredi 10.500.000,00 KM, subvencije privatnim preduzećima, transferi Zavodu za zapošljavanje za realizaciju dva programa samozapošljavanja u ukupnom iznosu od milion maraka, donacije u skladu sa Zakonom o dodatnim pravima boraca i ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i porodica šehida u ukupnom iznosu od 2.475.000,00 KM.

Na kraju Gradonačelnik Kadrić je dodao da će se pomno pratiti situacija po pitanju inflacije i povećanja cijena životnih namirnica i energenata te da postoji prostor za uštede u budžetu kako bi se u saradnji sa Skupštinom moglo intervenisati u vidu odobravanja novih subvencija za građane koje bi pomogle najugroženijim kategorijama stanovništva u Brčko distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Градоначелник Милић у новогодишњој ноћи обилази дежурне службе

Radio Brčko

Поводом Међународног дана мира поруку упутио и градоначелник Синиша Милић

Дејана Крстић

Брчко: Градоначелник примио учеснике манифестације “Дјечија машта може свашта”

Vladimir Matijević