RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: У току деминирање у зони насеља Грбавица

На дионици обилазнице око Брчког у зони насеља Грбавица од данас до 29. априла биће повремених обустава саобраћаја из разлога што се на том дијелу терена обавља машинска припрема земљишта за деминирање, а због поштовања стандардне безбједносне дистанце од минимум 250 метара од рада машине до прве безбједносне тачке.

Данијел Ђурић, координатор за деминирање Одјељења за јавну безбједност Владе дистрикта каже да је у овом случају најближа минско сумњива површина у близини обилазнице.

Данијел Ђурић

„То је један мањи полигон који ће убрзо бити третиран овом методом, а ријеч је о машинској припреми земљишта, након чега ће бити употријебљене мануелне методе деминирања гдје неће бити потребе за заустављањем саобраћаја“, појаснио је Ђурић.

Саобраћај ће бити повремено обустављан сваког радног дана од 8.30 до 15.00 часова због радова на отклањању мина по пројекту деминирања “МСП Брчко сјевер 1” Центра за уклањање мина у БиХ /БХМАК/.

Повремена обустава трајаће 30 минута, док ће возила бити пропуштана у интервалу од 15 минута.

Ђурић каже да су пројектом обухваћене четири мјесне заједнице, Марковић Поље, Ланишта, Доњи Вукшић и Грбавица.

Пројекат се реализује на површини од милион и 33 хиљаде метара квадратних.

Пројекат је започео у октобру прошле године и требао би бити окончан у наредних мјесец дана када ће четири поменуте мјесне заједнице бити проглашене слободним од мина. Пројекат реализује Норвешка народна помоћ под покровитељством норвешке Владе и Амбасаде Швајцарске у БиХ.

На подручју дистрикта још увијек има око 13 милиона метара квадратних сумњиве површине, односно површине за коју се претпоставља да се налази под минама. Деминирање се тренутно врши по два пројекта МСП Брчко Сјевер и МСП Брчко исток који обухвата Горње и Доње Дубравице и Село Брезово Поље и чијом реализацијо ће од мина бити ослобођено око два милиона метара квадратних површине.

Према садашњој динамици деминирања и у идеалним условима подручје дистрикта Брчко би, према процјени надлежних, до краја 2024. могло бити потпуно ослобођено од мина.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Уништене противтенковске мине велике разорне моћи

Vladimir Matijević

Otežan promet na lokalnoj cesti Grbavica – Ulice – Seonjaci

Radio Brčko

Завршено деминирање терена којим је предвиђена изградња дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко

Radio Brčko