RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U JP “Luka Brčko” stigli prvi dijelovi za novu dizalicu

U Javno poduzeće „Luka Brčko“ pristigli su prvi dijelovi za novu lučku dizalicu, koja čini dio druge faze modernizacije brčanske Luke. Izvođač radova je odmah krenuti u montažu nove dizalice, a ostali dijelovi će stizati sukcesivno u ovisnosti od njihove izrade.

„Četiri kamiona s prvim dijelovima za novu lučku dizalicu, prošli su carinu, te smo dobili odobrenje od Uprave za neizravno oporezivanje za sukcesivni uvoz, što znači da će kamioni s dijelovima, kako budu pristizali, tako će se i cariniti“, kazao je Perica Josić ravnatelj Javnog poduzeća „Luka Brčko“. On je dodao kako će izvođač radova, odnosno tvrtka iz Latvije, odmah po istovaru dijelova krenuti i s montažom nove dizalice.

Prema njegovim riječima, svi dijelovi za novu dizalicu trebali bi stići u narednih 15 dana, a plan za završetak montaže je 30 dana te bi puštanje u rad trebalo biti u ugovorenom roku.

„Što se tiče treće faze modernizacije „Luke“ koja obuhvaća rekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste, radovi se odvijaju planiranom dinamikom, te su u tijeku radovi na automatizaciji parkinga kod graničnog prelaza, radi se ploča na šipovima te nadvožnjak na Bijeljinskoj cesti“, dodao je Josić.

On je ovom prilikom zamolio građane Distrikta za strpljenje dok se radovi na nadvožnjaku izvode, te da se promet odvija naizmjenično samo jednom trakom uz regulaciju prometnim znakovima i svjetlosnom signalizacijom. U narednim danima je planirana i betonaža spomenutog nadvožnjaka kada će prometnica biti u potpunosti zatvoren, te će se promet odvijati alternativnim putevima, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

Nova lučka dizalica, nosivosti 27 tona, u velikoj će mjeri poboljšati i ubrzati sam proces utovara i istovara roba, sa čime će i samo poslovanje „Luke“ biti uspješnije, zaključio je Perica Josić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Ускоро нови колосијек до Луке

Vladimir Matijević

Brčko: Oštećeni dijelovi lučke dizalice bit će uskoro popravljeni

Gorana Antić

U Javnom poduzeću “Luka Brčko” jučer potpisano nekoliko ugovora za nabavku nove lučke dizalice

Gorana Antić