RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Ускоро пооштравање критеријума о придржавању и поштoвању Етичког кодекса

Законом о државној служби у органима јавне управе Брчко дистрикта прописана су између осталог права и обавезе државних службеника и намјештеника а нека од њих се односе и на поштовање Етичког кодекса и начину облачења на радном мјесту.

Правила понашања службеника и намјештеника у институцијама Брчко дистрикта, поред Закона о државној служби, уређена су и Правилником о раду и Етичком кодексом, који је скуп стандарда и правила понашања којих се службеници морају придржавати у вршењу послова у органима јавне управе.

Службеник за етику и информисање Владе Брчко дистрикта Санела Јерковић казала је данас да ће се у најскорије вријеме пооштрити критеријуми о придржавању и поштовању Етичког кодекса о облачењу јавних службеника у Влади Брчко дистрикта. Она је рекла да је до сада превентивно дјеловала усменим упозорењима оним службеницима који нису поштовали овај Кодекс.

„Једна од обавеза службеника и намјештеника а што је прописано етичким кодексом јесте да они морају бити пристојно обучени и да носе одјећу која је прикладна вршењу његове службене дужности“, истакла је Јерковић.

Она је  навела да су јавни службеници и намјештеници дужни да својим понашањем буду осталим грађанима и да на тај начин доприносе угледу органа јавне управе.

„Службеник за етику обавјештава запослене, стара се о примјени Кодекса и предузима све мјере за његово поштовање. О сваком кршењу кодекса Службеник за етику дужан је обавијестити градоначелника и уколико се утврди да је дошло до кршења одредби Кодекса запосленик ће сносити материјалну и дисциплинску одговорност“, навела је Јерковић.

Она је закључила да се правила морају поштовати у цијелости а нарочито због чињенице да државни службеници морају бити узор грађанима.

У Основном суду Брчко дистрикта од његовог успостављања важе јасна правила о облачењу запосленика и намјештеника ове правосудне институције. О поштовању Кодекса облачења у Основном суду предсједник Драган Томаш каже да сви запослени у овој институцији поштују Кодекс и долазе на посао обучени у складу како је то кодексом и прописано.

„Током љетних мјесеци начин облачења је мало либералнији и мушкарци не морају долазити у одјелу и са краватама. Могу на посао доћи у кошуљама без кравата,“ нагласио је Томаш рекавши да се током љетењег периода може користити лакша одјећа.

Стручни савјетник за односе са јавношћу у Скупштини Брчко дистрикта Маја Ковачевић Гудељ каже да се у тој законодавној институцији у потпуности поштује етички Кодекс понашања.

„Не можемо свакако обучени долазити на посао и сматрам да овај Кодекс сви требамо поштовати“, закључила је Маја Ковачевић Гудељ.

Свака јавна институција у Брчко дистрикту дужна је поштовати Закон о државној служби а оне установе које не спадају под тај закон дужне су својим интерним актима уредити ову област.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!