RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U toku ove godine podneseno 30 zahtjeva za dobivanje ekološke dozvole

Ekološke dozvole u Distriktu izdaju se od 2007. godine i do sada ih je ukupno izdano 160. Ekološkom dozvolom nalažu se mjere za sprečavanje, ili kad to nije izvodljivo, smanjenje emisija u vazduh, vodu i zemljište i sprečavanje stvaranje otpada, da bi se ostvario visok nivo zaštite životne sredine kao cjeline.

Dobivanje ekološke dozvole prilično je složen proces, jer prethodi dobivanju građevinske dozvole. A sama ekološka dozvola podrazumijeva najprije pribavljanje lokacijskih uslova za izgradnju pogona, postrojenja ili velikih infrastrukturnih projekata, ističe Nada Ljubojević, viši stručni saradnik za zaštitu okoline Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove.

“U toku ove godine podneseno je 30 zahtjeva za izdavanje ekološke dozvole, od čega je 25 izdato, a 4 zahtjeva su još uvijek u proceduri”, pojasnila je Ljubojević, dodavši da se radi o novim pogonima ili postrojenjima, ali i revizijama ranije dobivenih ekoloških dozvola.

Govoreći o čemu je najkonkretnije na terenu riječ, Ljubojević akcentira: “Tu su uključene velike firme, velike farme u Distriktu, nedavno je bilo izdavanje i dozvole za izgradnju zaobilaznice Brčkog.”

Ekološka dozvola izdaje se na period od pet godina, ističe Ljubojević, dodajući da je investitor nakon isteka tog perioda dužan resornom odjeljenju podnijeti zahtjev za reviziju.

“U tom periodu investitor je dužan da ispoštuje sve mjere koje su propisane ekološkom dozvolom i da izvrši monitoring”, dodala je Ljubojević.

Procedura dobivanja dozvole, u najboljem slučaju, traje 60 dana, kaže Ljubojević, istaknuvši da aplikanti manjih kapaciteta Odjeljenju podnose poseban zahtjev sačinjen od strane ovlaštene institucije, dok se za velike pogone, postrojenja ili infrastrukturne projekte izrađuje posebna studija utjecaja na životnu sredinu. Za oba tipa aplikanata nastavak procedure je isti po inicijalnom podnošenju zahtjeva, napominje Ljubojević.

“Nakon dostavljanja zahtjeva Odjeljenju, mi svaki taj dokument objavimo na internetskoj stranici Vlade Brčko distrikta u trajanju od 30 dana. U toku tih 30 dana obavlja se javna rasprava u mjesnoj zajednici kojoj gravitira pogon koji će se graditi”, dodala je.

Po okončanju javne rasprave sastavlja se zapisnik u kojem se evidentiraju eventualne primjedbe prisutnih, te se, po procjeni službenika Odjeljenja,  izdaje ekološka dozvola. Inače cilj izdavanja ove dozvole je postizanje visokog nivoa zaštite životne sredine, zaključila je Nada Ljubojević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Izložena tri regulaciona plana, a u izradi još šest

Mirsad Arnautović

Brčko: Poziv na Javnu raspravu o Nacrtu zakona o planiranju, projektovanju i razvoju

Radio Brčko

Na javni uvid izloženo šest novih regulacionih planova

Sanita Jerković Ibrahimović