RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Ускоро Закон о пословним зонама

На сједници Владе Брчко дистрикта данас је разматрана је и усвојена Информација о стању привреде на подручју Брчко дистрикта, са освртом на ефекте подстицаја који се исплаћују привредним субјектима Брчко дистрикта.

Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Владе Брчко дистрикта Перо Гудељевић је након сједнице Владе истакао да је хендикеп Брчко дистритка у томе што нема пословну зону којом би могао понудити боље услове од остатка БиХ.

„Један од приоритета који је постављен у овој информацији као задатак који би Влада требала у наредном периоду да оствари је доношење Закона о пословним зонама и успостава пословних зона како би се та прича помјерила са мртве тачке“, истакао је Гудељевић.

Гудељевић је рекао да је Закон о пословним зонама већ припремљен, прошао је сва мишљења и упућен у процедуру, па се очекује да ће се већ за десетак дана наћи пред шефовима одјељења, а затим и пред посланицима брчанске Скупштине.

Гудељевић је, у извјештају о стању привреде, као један од већих минуса привреде Брчко дистрикта, навео нижи просјек нето плате у односу на ентитете.

„Анализом смо дошли до података да, реални сектор Брчко дистрикта, има још увијек ниске плате. Влада већ подузима мјере по том питању, већ иде у припрему закон којим ће се смањити неопорезиви дио плате, тако да би се у том сегменту плате нешто повећале“, рекао је Гудељевић и додао да и реални сектор сам мора повећати просјечне плате, како би задржао раднике.

Брчко дистрикт има искорак у чињеници да од 2008. године, када је била велика економска криза, ниједна од земаља региона није вратила број запослених на ниво из те године, као Брчко.

„Већ давно смо то вратили у оквире 2008. године односно за неких 1.300 радника и повећали, када је у питању запосленост људи у Брчко дистрикту“, рекао је Гудељевић.

Када су у питању подстицаји у Брчко дистритку, у посљедних десетак година је више од 76 милиона конвертибилних марака директно дато реалном сектору.

Гудељевић је рекао да је то, као и мјере које је Влада предузимала, довело до повећања броја радника, али да нема оног природног повећања у смислу да ако предузећа оставарују веће приходе, сами повећају број радника.

На данашњој сједници Владе, између осталог, усвојена је и Одлука о утврђивању надлежности комисија, општим и посебним критеријумима за утврђивање корисника стамбеног збрињавања у оквиру пројекта „Затварање колективник центара и алтернативних смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења – ЦЕБ 2“.

Усвојен је и Приједлог закључка у вези са нацртом споразума између Вијећа министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Пољске о сарадњи у области културе, образовања, науке и младих и Приједлог закључка у вези са нацртом меморандума о разумијевању између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства трговине Народне Републике Кине.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Iz RS i Brčko distrikta još se nisu oglasili o obaveznom negativnom PCR testu za strance

Radio Brčko

Влада Брчко дистрикта одржала двије редовне сједнице

Radio Brčko

Brčko: Odobren Nacrt zakona o energetskoj učinkovitosti

Radio Brčko