RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Вода у градској и локалним водоводним мрежама исправна

Вода у градском и локланим водоводима те артершким изворима у Брчком је бактериолошки и хемијски исправна за пиће, сазнали смо у Пододјељењу за јавно здравство Владе Брчко дистрикта.

Миралем Дурмић представник овог Одјељења каже да је од почетка године извршено укупно 1.431 микробактериолошка анализа гдје је забиљежено 514 позитвивних бактериолошких налаза.

„Од почетка ове године урађене су 324 микробиолошке анализе у градском водоводу, 493 у локалним водоводима, јавним артершки изворима 232 анализе, приватним артершким изворима 140, копаним бунаревима 215 и 13 микробиолошких анлализа на разним изворима”, истакао је Дурмић.

Он је рекао да уколико се налаз воде покаже позитиван на неку од бактерија и ако их има изнад дозвољене границе, резултати анализе се достављају надлежним институцијама на даље поступање.

„Уколико се покаже да резултати указују на директну пријетњу по људско здравље онда се од надлежних институција захтјева хитно поступање како се здравље људи и животиња не би угрозило,“ нагласио је Дурмић додајући да се у неким случајевима бактериолошки неисправна вода третира дезифенкцијом и регулише њен квалитет.

Поред микробактериолошких анализа током године вршене су физичко-хемијске анализе квалитета вода па је од почетка године урађено 1.015 анализа од којих је 308 узорака било физички или хемијски неисправно, са углавном повишеном количином мангана и жељеза од дозвољеног, која није штетна по људско здравље.

„У оквирима физичке анализе воде обраћа се пажња на мирис, боју и укус воде а хемијске анализе показују да ли у води која се користи има токсичних супстанци, утврђује се степен загађења воде и мјера тврдоће те има ли магнезијума, мангана и других штетних материја,“ нагласио је Дурмић.

Он је рекао да је вода у градском водоводу задовољавајућег физичко-хемијског квалитета и да није било позитивних резултата док је код копаних бунара, локалних водовода и приватних артершких бунара било нешто позитивних налаза са нешто мањом количином мангана и жељеза од дозвољене границе али не штетне по људско здравље.

Дурмић наводи да обилне падавине доводе до загађења приватних бунара јер се површинске воде слијевају у те бунареве и измјењују њену структуру.

Пододјељење за јавно здравство врши, каже Дурмић, контролу градског водовода једном мјесечно док се остале анализе врше најмање једном у три мјесеца, а приватни бунареви и артерци по захтјеву.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obavještenje za kupce vode – Ulica Mladena Maglova

Radio Brčko

Kvar popravljen – voda stiže

Admir Kadrić

Очекује се вртоглав раст цијена воде и безалкохолних пића у БиХ

Radio Brčko