RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Возачи електричних тротинета равноправни учесници у саобраћају?

Све чешће наши суграћани користе електрични тротинет (ромобил) као превозно средство и можемо их срести као учеснике у саобраћају који неријетко користе и пјешачке зоне за кретање овим превозним средствима.

За разлику од стандардних тротинета који служе за забаву и разоноду, тротинети на струју су се показали као веома једноставне и згодне справе како за рекреацију тако и за превоз по граду.

С обзиром на то да се њихово кретање заснива на електричном погону и батеријама које се пуне, они могу постићи и значајније брзине у односу на стандардне моделе.

Као такви неријетко представљају одређену сметњу другим учесницима у саобраћају.

Питање коришћења електричних тротинета у саобраћају, чија је експанзија у тренду у цијелој БиХ, није регулисана тренутним одредбама Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, сазнајемо из брчанске Полиције.

Портпарол Полиције Брчко Дистрикта Џевида Хукичевић рекла је да у међувремену полиција превентивно дјелује на лица која користе електричне тротинете апелујући на безбједност свих учесника у саобраћају.

Она је додала да брчанска Полиција ове године није имала пријављених случајева саобраћајних незгода у којима су учествовала ова превозна средства.

Брчански адвокат Миленко Марјановић појаснио нам је учешће возача елетричних тротинета у саобраћају и рекао да се ова превозна средства могу свести под категорију бицикли са мотором без обзира на врсту мотора.

Он је мишљења, да уколико законодавац жели бити још прецизнији, може измјенити Закон и увести нову категорију учесника у саобраћају, нагласивши да се то свакако мора урадити ако стручњаци кажу да та врста возила имају посебне техничке карактеристике.

У једној специјализованој радњи која се бави продајом електричних тротинета су нам рекли да упркос цијени која се креће од 600,00 па до 1.500,00 КМ наши суграђани све чешће купују ромобиле, углавном млађој популацији.

Питали смо и наше суграђане да ли сметају возачи ромобила и рекли су нам да нису радо виђени учесници у саобраћају на путевима у Дистрикту, а посебно по централној пјешачкој зони гдје се мора имати додатни опрез.

До сада су Република Српска и Кантон Сарајево својим законским ријешењима уредили учешће ове категорије возила у саобраћају.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Godišnje oko 70 žalbi građana na rad Policije

Policija Brčko distrikta BiH upozorava građane na oprez

Radio Brčko

Kozarska Dubica: Muškarac policiji lažno prijavio da mu je ukraden novac

Radio Brčko