RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Запослени у Здравственој станици Бијела јутрос обуставили рад на 45 минута

Четрдесетпетоминуном обуставом рада запослени у Здравственој станици Бијела указали су данас на тежак положај медицинских радника у Дистрикту.

Представник здравствених радника, доктор Фарид Нишић рекао је новинарима током протеста да су обуставом рада апеловали на све надлежне институције како би се осигурали бољи услови рада и статус медицинских радника у Брчком.

„Наш статус у многим аспектима заостаје у односу на друге дијелове БиХ а да не говоримо о стандардима ЕУ. Ми имамо два пута мање љекара и четири пута мање медицинских радника на хиљаду становника“, нагласио је доктор Нишић додајући да је повећање плате као један од захтјева логичан слијед догађаја.

Он је поновио раније захтјеве запослених у Здравственој станици Бијела да им се поред повећања накнаде за рад од десет одсто, плате и путни трошкови те су затражили потписивање Колективног уговора и формирање Љекарске коморе Брчко дистрикта.

„То тијело би ријешило многа питања која се односе се на очување и заштиту интереса љекарске професије, постављање стандарда и цијена здравствених услуга, усавршавање кадра те издавање лиценци за рад“, истакао је Нишић додавши да се лиценце за рад љекара у овом граду издају у ентитетима и кантонима у БиХ.

Доктор Нишић је још једном упутио апел надлежним институцијама да што хитније препознају ове проблеме, јер ће се према његовим ријечима, егзодуз медицинских радника и даље наставити.

„Посљедице одласка медицинских радника ће се видјети кроз урушавање здравственог система. Ружна је чињеница да сваки дан нашу прелијепу државу напусти бар један љекар и три медицинска техничара и то не својом вољом. Доћи ће до смањења квалитета здравстених услуга што ће највише осјетити грађани Брчког“, појаснио је Нишић.

Запосленик Јавне здравствене установе и посланик у Скупштини Брчко дистрикта доктор Борислав Ђулабић подржао је данашњу обуставу рада запослених у Здравственој станици Бијела рекавши да су трошкови превоза радника поскупили и до 80 одсто те су им се самим тим и примања смањила.

„Нисам сигуран да има политичке воље да се универзални проблеми у Дистрикту препознају. На овај начин треба да се анимира политика да се ови проблеми коначно почну ријешавати“, рекао је Ђулабић.

Главна медицинска сестра у Здравственој станици Бијела, Рената Домић рекла је да их до сада нико из менаџмента ЈЗУ „Здравстевни центар Брчко“ није контактирао нити саслушао њихове захтјеве и видио у каквим условима медицинари раде.

„Очекивали смо да ће нас неко позвати и разговарати и овим путем им се захваљујем што се нико није удостојио да нас пита који су наши проблеми. Ти људи живе пола километра од радног мјеста и неки који точе државно гориво и возе службена аута. Они не знају како је возити по магли, снијегу и клизавом терену до посла, не знају како је чекати у колони уколико дође до обуставе саобраћаја због неке незгоде и тражити алтернатвине правце да би дошли на вријеме у вртић по своје дијете. То нико не разумије и очигледно нико не жели са нама разговарати“, нагласила је Рената Домић.

Она је истакла да сваки запосленик у овој медицинској установи само на трошкове превоза потроши и до 500 КМ мјесечно у зависности одакле путује до посла.

Домић је подсјетила да су за данашњу обуставу рада обавјештени управа ЈЗУ, градоначелник Брчко дистрикта и медији, те да је она обављена у складу са Законом и да ће се наставити сваки радни дан до 3. марта ове године до када је дат рок менаџменту да се њихови захтјеве испуне.

Подршку данашњој обустави рада медицинских радника у Бијелој дали су и колеге из подручне Амбуланте у Брци, као и бројни мјештани овог села.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Запослени у Здравственој станици Бијела најавили штрајк упозорења

Vladimir Matijević

Брчко: Штрајкачки одбор здравства коначну понуду Владе дистрикта мора додатно размотрити

Vladimir Matijević

Siniša Milić: Podrška samo opravdanim zahtjevima štrajkača

Radio Brčko