RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Bez vode i mještani Vučilovca

Stanovnici naselja Vučilovca kod Brčkog već sedam dana nemaju vodu. Problem je, kako u ime Upravnog odbora mjesne zajednice kaže Nenad Kitić, u lošoj vodovodnoj mreži, na čijoj se rekonstrukciji uradilo tek 30 posto posla. 

Trenutno su u funkciji dva arterca, od kojih je jedan ispravan, tako da sa svakim toplijim razdobljem dolazi do nestašice vode. On napominje da su mještani voljni postati potrošači brčanske Tvornice vode, ali da nema političke volje za to.

Podsjetimo, poslije poplava iz 2014. godine, u Vučilovcu su postavljene površinske cijevi kao alternativa privremenom vodovodu, koje vodom opskrbljuju i danas sve mještane.  Prema Kitićevim navodima nitko se, posebno zadnjih dana, ne interesira za proces završetka cijele vodovodne mreže.

„Mjesna zajednica ima deset farmi, koje treba vodom opskrbiti, a da ne pominjemo potrebe stanovnika. Trenutno koristimo stare atrerce, pa i kad vode ima ona je lošeg kvaliteta“, ističe Kitić, te dodaje da je sve dobro dok narod ne počne obolijevati.

Iako su mještani Vučilovca voljni postati platiše Komunalnog poduzeća, ono zasada nema nadležnost nad tamošnjim postojećim vodovodom.

Na naše pitanje koliko bi uz akumulirana sredstva iz ranijeg razdoblja bilo potrebno još novaca za završetak cjelokupne vodovodne mreže, Kitić kaže najmanje još 400.000 maraka.

Mjesna zajednica Vučilovac trenutno broji oko 200 stanovnika, od kojih najmanje polovina od toga kontinuirano ima problem sa slabim pritiskom vode.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Još jedna godina bez njih – služen parastos za stradale u Krepšiću i Vučilovcu

Radio Brčko

Брчко: У Крепшићу и Вучиловцу служен парастос за страдале Србе

Radio Brčko

У БиХ лани увоз воде и безалкохолних пића био скоро три пута већи од извоза

Radio Brčko

1 komentar

Goran 15.08.2019. - 14:08 at 14:08

Ljeti ima problema sa pritiskom vode a zimi je nema nikako jer cijevi koje su kraj puta smrznu.Niko nije nadlezan pa se koriste i bunari koji su sumnjive kvalitete vode.Nisu svi mjestani ni prikljuceni na privremeni vodovod jer niko nije i nece da preuzme odgovornost

Kometari su zaključani.