RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Blago povećan broj djece sa simptomima viroze

Iz JZU “Zdravstveni centar” Brčko poručuju kako je trenutno aktualna sezona viroza, no da broj pacijenata nije enormno velik, te je uobičajen za ovo doba godine.

Prim. dr. specijalist pedijatrije Nihad Musić ističe kako je broj djece uzrasta do 10 godina sa simptomima viroze blago povećan, no da se gripa još nije pojavila.

„Ovo su obične virusne infekcije; što se tiče djece, za sada nema simptoma koji upućuju na pojavu i širenje gripe. Pacijenti se javljaju s prehladom popraćenom povišenim temperaturama, kašljem, povraćanjem i dijarejom, ali bez značajnih komplikacija,“ rekao je Musić.

Prema riječima doktora Musića gužve u ordinacijama brčanske Pedijatrijske službe su trenutno povećane najviše zbog porasta broja pacijenata i godišnjih odmora doktora.

Poručio je da roditelji trebaju pripaziti da djeca izbjegavaju mjesta s velikom frekvencijom ljudi, kontakte s osobama koje su bolesne, te da djecu izoliraju iz škola i vrtića ukoliko primjete prethodno navedene simptome.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Hrvatska: Gripom zaraženo više od 8.500 ljudi

Radio Brčko

Brčko: Za sada samo jedna oboljela osoba od svinjske gripe

Sanita Jerković Ibrahimović

Iako ne ubija, virus gripe za neke osobe može biti koban

Radio Brčko