RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Broj oboljelih od sezonske gripe se svakodnevno povećava

U Pododjeljenju za javno zdravstvo Brčko distrikta tokom februara mjeseca evidentirano je 35 slučajeva oboljelih od sezonske gripe od čega je kod njih 17 sprovedenim testovima to i klinički potvrđeno, dok su kod ostalih to ljekari prijavili na osnovu kliničke slike pacijenta.

„Ovaj broj je uobičajen tokom februara mjeseca i za sada nema elemenata da se proglasi epidemija sezonske gripe uprkos velikom broju izostanaka učenika sa nastave”, kazala je dr. Anđa Nikolić šefica ovog pododjeljenja.

Ona je dodala da se među potvrđenim slučajevima sezonske gripe uglavnom radi o licima srednje životne dobi, te da je prije nekoliko dana jedno lice iz Brčkog preminulo usljed komplikacija sa ovim oboljenjem.

Za radio Brčko je potvrđeno da je od jutros još jedno lice priključeno na respirator i da se nalazi na Odjelu intezivne njege te da će nakon izvršenih testiranja tokom dana biti potvrđeno da li se radi o pozitivnom testu na sezonsku gripu.

Dr Nikolić je istakla da se svakodnevo prati situacija sa širenjem korona virusa i da na svu sreću za sada u Brčko distriktu i u BiH nema evidentiranih slučajeva ovog oboljenja. Zdravstvene ustanove i njihovi uposlenici u Brčko distriktu se strogo pridžavaju  propisanih protokola ponašanja kod ovakvih situacija a i svakodnevo se razmjenjuju  informacije sa Ministarstvom civilnih poslova u Vijeću Ministara BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: I danas bez novozaraženih od korona virusa, na bolničkom liječenju tri pacijenta

Mirsad Arnautović

Sveukupan broj preminulih od COVID-19 u svijetu nadmašio pet miliona

Radio Brčko

Brčko distrikt: Vakcinacija protiv sezonske gripe ne teče planiranom dinamikom

Mirsad Arnautović