RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Javno zdravstvo u Brčko distriktu ostalo bez vakcina protiv gripe

Sve doze vakcina protiv ovosezonske gripe u Brčko distriktu su potrošene, potvrđeno je “Radio Brčkom” u Pododjelu za javno zdravstvo.

Anđa Nikolić

“Ove godine je nabavljeno 2.750 doza vakcina što je nešto veći broj nego predhodnih godina, ali zbog velikog broja kategorija stanovništva koje su oslobođene plaćanja sve nabavljene doze su već potrošene”, pojasnila dr. Anđa Nikolić šefica ovog pododjela.

Na području Brčko distrikta za sad nema prijavljenih slučajeva oboljelih od gripe iako se u zdravstvene ustanove svakodnevno obraćaju pacijenti sa simptomima sličnim gripu.

Dr. Nikolić je pojasnila da građani koji vakcinu protiv sezonske gripe kupe u apoteci  moraju što prije doći u Javno zdravstvo kako bi im ista bila aplicirana jer se mora ispoštovati tzv. „hladni lanac“ koji podrazumijeva da vakcina ne smije biti izložena većoj  temperaturi od + 8 stepeni Celzija. U protivnom će doći do njene destabilizacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko distrikt: Vakcinacija protiv sezonske gripe ne teče planiranom dinamikom

Mirsad Arnautović

Potrošene sve doze vakcina protiv ovosezonske gripe

Mirsad Arnautović

Brčko: Isporuka 3.500 doza cjepiva protiv gripe do kraja listopada

Sandra Živković