RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Cijene nekretnina u porastu do 40 posto

Svakodnevno rastu cijene osnovnih životnih namirnica, pa tako rastu i cijene nekretnina na području Brčko distrikta. Cijene nekretnina po metru kvadratnom su porasle od 30 do 40 posto u odnosu na početku ove godine.

„U Brčko distriktu unatoč visokim cijenama potražnja za kupovinu stanova je veća od ponude, početkom godine cijena kvadratnog metra za stan u staroj gradnji koštala je do 1.200 KM, a sada za isti treba izdvojiti oko 1.800 KM. Kada je u pitanju nova gradnja cijene su u još većem porastu, početkom godine cijena kvadratnog metra za stan u novoj gradnji koštala je 1.600 KM, dok sada treba izdvojiti od 2.200 KM do 2.800 KM“, kazala je Gorana Tanasić agentica kupovine nekretnina na području Distrikta.

Također, došlo je i do izmjene zakona kada je u pitanju kupovina nekretnine za strane državljanje na području Brčko distrikta.

„Strano fizičko i pravno lice stječe pravo vlasništva i druga stvarna prava na nekretninama na teritoriji Distrikta pod uvjetom reciprociteta, ako zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno, ostvaruje pravo naslijeđivanjem pod istim uvjetima kao i državljani BiH, strano fizičko lice koje nema državljanstvo BiH ne smatra se stranim licem u smislu ovog zakona, ako je rođeno u BiH ili je njegov potomak, odnosno roditelj stranog lica ima državljanstvo BiH“, dodala je Tanasić.

S obzirom da u prethodnom razdoblju strani državljani nisu mogli kupovati nekretnine na području Distrikta, ovom promjenom zakona, očekuju u narednom razdoblju veću zainteresiranost za kupovinu stanova, zaključili su iz agencije za promet nekretninama iz Brčkog.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U ruralnim sredinama Distrikta sve više nekretnina i poljoprivrednih zemljišta na prodaju

Gorana Antić

Kvadrat stana u BiH raste do vrtoglavih 6.000 KM

Radio Brčko

Коронавирус није значајније утицао на цијене некретнина

Дејана Крстић