RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: “Dani Povelje” završeni druženjem sa studentima

dav

Trodnevna manifestacija „Dani Povelje“, koju su organizovali BZK „Preporod“ Brčko, Fondacija porodice Bećirević, Fondacija Legat Ekmečić i Fondacija Laila i tokom koje je obilježeno 830 godina Povelje Kulina bana, završena je sinoć u Domu Islahijeta druženjem sa studentima.

Azra Dervišević, potpredsjednik Fondacije Bećirević kaže da je prošle godine dodijeljeno devet stipendija zahvaljujući simboličnim novčanim prilozima građana Brčko distrikta, te da će, nakon obezbjeđenja dodatnog novca, biti raspisan konkurs za dodjelu stipendija i za narednu godinu

Tokom ove večeri je stavljen akcenat na afirmisanje znanja, nauke i obrazovanja, te na ponovno upoznavanje studenata sa Fondacijom porodice Bećirević koja je i osnovana sa ciljem stipendiranja talentovanih učenika, ali sa naglaskom na one koji nisu u zavidnoj materijalnoj situaciji.

Ovom “Veče sa studentima” je, ispred „Preporoda“, Ćazim Suljević iskoristio i kako bi ih sve pozvao da, svako na svoj način, pomogne razvijanju fondacije, te njenom širenju u Brčkom.

Gosti druženja su bili Neira Fazlović, dobitnica priznanja „Zlatna značka“ Univerziteta u Sarajevu, te brat i sestra Haris i Samra Salkić, pobjednici takmičenja u poslovnim idejama.

“Veče sa studentima”

Nejra je završila Veterinarski fakultet gdje je trenutno i zaposlena kao asistentkinja, a „Zlatnom značkom“ je nagrađena jer je tokom cjelokupnog školovanja ostvarivala uspjeh veći od devet i po.

Smatra da je ulaganje u znanje i obrazovanje jedna od najbitnijih stvari u životu, te da znanje, bez obzira na nepovoljna ekonomska, privredna i druga dešavanja u jednoj državi, ipak otvara sva vrata uspjeha.

Haris je student Mašinskog fakulteta u Sarajevu i on se, zajedno sa sestrom na takmičenju, predstavio projektom osnivanja kompanije koja će proizvoditi robotske ruke u svrhu edukacije. Zadovoljstvo pobjedom na takmičenju je, ističu oboje, ogromno, a već naredne godine planiraju registrovati firmu i početi sa proizvodnjom robotskih ruku.


Prvog dana manifestacije „Dani Povelje“, Slovo o Povelji održala je Adisa Kešetović, profesorica istorije iz Brčkog, a iste večeri otvorena je i izložba arheoloških artefakata iz srednjeg vijeka iz privatne zbirke Miralema Bećarevića.

Na sam „Dan Povelje“, organizovane su radionice učenja bosančice koje su vodile grafičke dizajnerke iz Sarajeva Aleksandra Nina Knežević i Mila Melank. One su, tom prilikom, učesnicima predstavile i svoj projekat  „Pišem ti bosančicom“. U ovim zanimljivim aktivnostima radionica učestvovalo je više od šezdesetoro djece i odraslih.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Slovo o Povelji Kulina bana

Admir Kadrić

U “Islahijetu” upriličene radionice pisanja bosančice za djecu i odrasle

Sanita Jerković Ibrahimović