RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Dezinsekcija grada i prigradskih naselja zbog uništavanja žohara

Uz redovne poslove dezinsekcija kanalizacije u svrhu uništavanja komaraca i drugih insekata koje se realiziraju po redovnom planu i programu brčanske Epidemiološke službe, ovih dana provodi se i konkretna aktivnost u svrhu uništavanja žohara (buba švaba) u gradu i prigradskim naseljima.

Šefica Epidemiološke službe u Javnoj zdravstvenoj ustanovi (JZU) “Brčko“ prim. dr. Mirjana Kuzmanović, potvrdila je za Radio Brčko da su nekoliko dana unatrag pojačane aktivnosti dezinsekcije radi uništavanja žohara.

Prim. dr. Mirjana Kuzmanović, šefica Epidemiološke službe u Javnoj zdravstvenoj ustanovi (JZU) “Brčko“

„Na poslovima dezinsekcije radi uništavanja žohara trenutno je u Brčkom angažovano osam osoba. Dezinsekcija se vrši na mjestima račvanja kanalizacionih mreža jer tu se i nalaze legla žohara“, pojasnila je Kuzmanović i dodala da građani nemaju razloga za zabrinutost jer je uznemirenje žohara izazvano dezinsekcijom trenutno.

Kuzmanović je napomenula da se dezinsekcija žohara radi u nekoliko navrata kod visokih temperatura, a toku je prvi krug uništavanja žohara.

Ona je precizirala da se uništavanje žohara ne radi sa mašinama nego sa pumpama koje imaju zapreminu 50 litara.

Dr. Kuzmanović je zaključila da se paralelno sa uništavanjem žohara u Brčkom koje će trajati do konca avgusta, radi i tretiranje (uništavanje) komaraca koje traje tri mjeseca, juni, juli i avgust.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.