RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Džaferović: Dok je svijeta i vijeka sjećat ćemo se Srebrenice

Tabuti s posmrtnim ostacima 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine prošli su kroz Sarajevo gdje se tužna kolona kratko i zaustavila, na putu do vječnog počivališta na mezarju u Potočarima.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava genocida počinjenog u i oko Srebrenice 1995. godine, u tri pogrebna vozila, ispraćeni su danas s nekoliko lokacija u Sarajevu.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH kolonu su dočekale javne ličnosti iz Bosne i Hercegovine te međunarodni zvaničnici, vjerski predstavnici i građani.

– Dok je svijeta i vijeka, do sudnjega dana sjećat ćemo se i odavati poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. To radi cijeli civilizirani svijet i uvijek ćemo pozivati one koji to još nisu učinili da krenu putem kojim ide cijeli civilizirani svijet. Ovo je velika bol i tuga, porodicama žrtava i žrtvama mora se odavati poštovanje – naglasio je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Izrazio je žaljenje što stanje u BiH još nije na tom nivou, misleći pri tome na političke, vjerske, kulturne i intelektualne elite srpskog naroda iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpske i iste te elite srpskog naroda iz Republike Srbije.

Napomenuo je da je važno što je region zapadnog Balkana krenuo tim putem, te što je usvojena Rezolucija o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, kao i u Skupštini Kosova jer je to put kojim se treba ići.

– Svi se trebaju suočiti s prošlosti i na taj način početi graditi naše odnose. To je put kojim treba ići i Bosna i Hercegovina i cijeli region – stava je Džaferović.

Pozvao je pravosudne institucije BiH, nakon što je Haški tribunal okončao posao kada je BiH u pitanju, da procesuiraju sve one koji su činili zločine u BiH, a posebno genocid u Srebrenici jer smatra da niko ne smije ostati nekažnjen ko je na bilo koji način učestvovao u izvršenju jedinog genocida u Evropi i najvećeg zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas.

Također, pozvao je sve one koji bilo šta znaju o grobnicama da kažu gdje se nalaze jer se još traga za više od 1.000 žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici koje je potrebno dostojanstveno sahraniti.

– To je moja poruka na ovaj tužni dan, tužni mjesec. U BiH, imajući u vidu šta se dogodilo od 1992. do 1995. godine, svaki dan je tužan dan, ali ovo je posebno tužno jer je u pitanju počinjeni genocid – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Na putu do konačnog odredišta u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari kolona je iz Sarajeva ispraćena tužnim pogledima i molitvama. Put je nastavila preko Romanije prema Potočarima, gdje će 11. jula biti ukopano 19 žrtava genocida.

Kolona vozila s tabutima krenula je iz Visokog, gdje su Visočani 26. put ispratili stradale Srebreničane, zaustavila se u Ilijašu i Vogošći, a potom ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu i ispred sarajevske Vijećnice te je nastavila put ka Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Izvor teksta i foto: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

СИПА: Три особе ухапшене због сумње да су учествовале у изборним преварама

Radio Brčko

Biciklisti iz Brčkog krenuli jutros za Potočare

Sanita Jerković Ibrahimović

Srebrenica: Otkriveno nalazište zlata na Brežinama

Vladimir Matijević