Brčko

Brčko distrikt BiH danas proslavlja 21. godišnjicu

Brčko distrikt BiH je nastao odlukom Međunarodnog arbitražnog suda, uspostavljen je 8. marta 2000. godine. Prostire se na površini od 493 km² (1% područja BiH) posavske doline, koja seže od rijeke Save do obronaka planine Majevice.

Po Statutu Brčko distrikta BiH, kojeg je proglasio Robert W. Farrand – prvi supervizor za Brčko, jedinstvena je upravna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Ima vlastitu multietničku upravu, policiju i pravosuđe. Demilitarizirano je područje i pruža sve potrebne slobode svojim građanima. Distrikt nema drugu zastavu ili grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine.

Prema popisu stanovništva iz 2013. na području Brčko distrikta BiH živi 83.516 osoba.

Ove godine se zbog epidemioloških mjera uvedenih zbog korona virusa odustalo od organizacije velikih skupova kao što su Svečana akademija i koncert na otvorenom kojima se predhodnih godina obilježavala godišnjica distrikta

Prethodnih dana povodom godišnjice Brčko distrikta svečano je otvorena Gradska fontana u Brčkom, zatim sportska dvorana u MZ Rašljani, te su započeli radovi na rekonstrukciji Zanatskog centra. Kao i svake godine  održan je i festival „Dječija mašta može svašta“.

Do 15. marta, Brčaci će imati priliku da uživaju u izložbama, promocijama knjiga, sportskim i kulturnim događajima, susretima planinara, promociji narodnih običaja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button