Brčko

Osmi mart: Od protesta do poklona

Međunarodni dan žena nastao je iz inicijativa za veća ženska prava, odnosno borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Danas, se uglavnom sveo na potrošački praznik i tek u drugom planu je poneki apel, protest i poziv za bolja prava žene

Osmi mart kao Dan žena ustanovljen je u znak sjećanja na veliki protest žena zaposlenih u fabrici tekstila u New Yorku 8. marta 1857. godine.

Radnice su tada protestirale zbog loših uslova rada i niskih plaća. Ubrzo je ustanovljena tradicija, pa je u narednim godinama 8. marta organizirana protestna šetnja. Najmasovnija je bila 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York, tražeći kraće radno vrijeme i pravo glasa.

Na prijedlog Clare Zetkin 1910. godine održana je Međunarodna konferencija žena u organizaciji Socijalističke Internacionale, koja je ustanovila obilježavanje 8. marta kao Dana žena. Osim Clare Zetkin, i ime Rose Luxemburg, kao žene koja je značajno utjecala i na ideju ravnopravnosti žena i muškaraca, veže se za ovaj praznik.

Sljedeće, 1911. godine Međunarodni dan žena obilježen je u mnogim zemljama. Žene su tražile da im se omogući pravo da glasaju, obavljaju javnu funkciju, digle su glas protiv diskriminacije na osnovu pola prilikom zapošljavanja…

Ujedinjene nacije 1977. godine 8. mart proglasile su Međunarodnim danom za prava žena i za mir.

U bivšoj Jugoslaviji obilježavanje Dana žena u velikoj mjeri bilo je svedeno na klasični potrošački praznik, a manje-više u Bosni i Hercegovini to je i danas. Prva zabilježena proslava 8. marta u BiH, organizovana je 1913. godine, kada se u Sarajevu na proslavi okupilo oko 2.000 žena svih vjeroispovijesti.

Sinonim za 8. mart u BiH danas su organizirane proslave i kupovina cvijeća ili drugih poklona kao znak pažnje pripadnicama ljepšeg spola.

Izvor:Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button