Brčko

Brčko distrikt godišnje izdvaja oko milijun maraka za “odsluživanje” zatvorskih kazni

Budući da Brčko distrikt nema samostalnu zatvorsku ustanovu, osuđenici s područja distrikta dobivene kazne izvršavaju u kazneno-popravnim zavodima i zatvorima u okruženju. Trenutno ih je 60 na izvršenju kazni, od čega ih je najveći broj u KPZ Orašje, njih 34, potom 10 u Zenici, u Bijeljini i Tuzli po šest, dok su u Foči četiri osobe.

Safet Pizović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta ističe da se na godišnjoj razini iz proračunskih sredstava se za te namjene izdvaja preko milijun maraka, s tendencijom pada posljednjih godina.

Ministarstvu pravde u Federaciji BiH se jedan dan zatvora po osobi plaća 55 maraka, odnosno 70 KM Ministarstvu prave Republike Srpske.

„Prema podacima za 2020. godinu za te namjene je bilo izdvojeno 1.017.000 KM, a u prethodnim godinama je taj iznos bio i nešto viši, oko 1.200.000 – 1.300.000 maraka. Ove godine cijenim da će biti nešto niži“, rekao je Pizović.

Molbe za pomilovanje osuđenika se podnose Pravosudnoj komisiji koja daje svoje mišljenje o slučaju, a konačni sud donosi gradonačelnik Brčko distrikta. Na godišnjoj razini se, prema podacima Pravosudne komisije, uvaži ukupno 10 do 20 posto molbi.

Prema Pizovićevim riječima, izgradnja samostalne zatvorske jedinice u Distriktu je potrebna, no s obzirom na veličinu tog projekta koji bi obuhvatio veliki broj potrebnih zaposlenika i velike financijske izdatke, realizacija tog projekta trenutno nije isplativa i ekonomski opravdana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button